Läser just nu
Så väljer du rätt pulka

Så väljer du rätt pulka

Du kanske trodde att alla pulkor var likadana? Nejdå, det finns massvis med olika modeller men det är främst några stora skillnader mellan dem som vi kommer att gå igenom här. Ska du köpa en säker pulka för de allra minsta så finns det även speciella babypulkor. Inte alla leksaksbutiker online säljer pulkor då de ofta är ganska otympliga att frakta, men vi har ändå hittat en hel del och jämfört.

Pulka med ratt och broms?

Det som skiljer de lite dyrare pulkorna är ofta att de har något sätt att styra och eventuellt en broms. En billigare variant blir såklart en lite mer slit- och slängprodukt men en lite dyrare med broms och ratt är nästan en värdig ersättare för en Snowracer.

Pulka för de allra minsta – Babypulka

När det gäller de allra minsta så är det främst STIGA Baby Cruiser som rekommenderas. Den passar det lilla barnet som kan sitta själv. Den har ett högt ryggstöd och inbyggd sittdyna (rygg och rumpa) samt ett bälte – så barnet inte ramlar ut. Passar för den lilla backen men kanske främst för att dra barnet, den breda basen gör att vältrisken minimeras. Passar mellan 0-2 år. Den har givetvis ett dragsnöre och den finns i flera olika färger. Kombinera med en fårfäll för en extra mysig upplevelse.

Pulka med ratt och broms

En av de populärare styrbara pulkversionerna är Stigas SnowPower. Den är utrustad med ratt som styr de två skenorna som är framtill under pulkan. Att den är utrustad med broms och reflexer (bak) gör den ännu säkrare. Det som gör att denna blir ett säkrare val än en Snowracer är att den är betydligt lättare. Med en vikt på bara 1,8 kg klarar även de yngre barnen att dra upp den utan att klaga, en vanlig Snowracer brukar väga cirka 8 kg. Rekommenderad ålder på SnowPower är 3-7 år (men rekommenderas från 5 år för att man säkert ska kunna hantera broms och styrning), men vi upplever den så pass rymlig att även relativt långa vuxna kan sitta i den.

Enklare plastpulkor

Enklare formgjutna pulkor i ett stycke plast är populära och svårigheten att styra dem är ibland också en stor del av spänningen. Ska vi välja en favorit bland alla dessa enklare modeller blir det Plastos pulkor som i vårt tyckte har en något bättre utformat handtag till dragsnöret. Andra leksaker från finska tillverkaren Plasto har vi också goda erfarenheter av så vi hoppas att även Plasto-pulkan kommer att hålla lika länge!

BIOPlastic Pulka – den ekologiska pulkan

Tillverkad av BIO-plast som är utvunnen ur sockerrör och 100% återvinningsbar så är detta det givna valet för dig som vill ha en så miljövänlig pulka som möjligt. Tillverkad i Danmark av företaget Dantoy. Den har ett ergonomiskt utformat säte och rekommenderas för barn mellan 2 och 10 år.

Bubblare – Uppblåsbar pulka

För dig som inte har plats eller inte vill förvara en pulka någonstans under årets mer snöfattiga månader finns det uppblåsbar pulka. Bestway H20GO! Snow Flurryz Sled är en uppblåsbar pulka med en tuff design. Tillverkad av slitstark Polar Shield-material. Med ett rejält lager luft mellan dig och underlaget kan du också njuta av en mindre skumpig färd – och med två rejäla handtag kan du hålla dig kvar! Att den dessutom är väldigt lätt tackare vi för när det är dags att ta sig upp på backen igen.

Glöm inte hjälmen!

Hjälm är alltid rekommenderat när man är ute i pulkabacken. Även om man själv inte skulle ramla ur eller köra på något så kan man alltid bli träffad av någon annan; i värsta fall någon på en Snowracer.

De flesta hjälmarna funkar bra

Enligt Testfakta så kan du ha nästan vilken hjälm som helst när du åker pulka (som inte är för tung). Så använd cykelhjälmen, skridskohjälmen eller skidhjälmen om du har en sådan. Men kontrollera så hjälmen sitter bra även om du har en mössa under. Barn under 7 år rekommenderas en hjälm med grönt spänne som löser ut sig själv om man skulle fastna. Har du ingen hjälm? Passa på att köp en samtidigt som du köper pulkan, hjälmar finns i de flesta butiker!

Andra typer av snöfärdmedel?

Pulkor är såklart inte det enda du kan swischa nerför backen på, vi har också skrivit om Snowracers här och en sammanställning av andra Vinterleksaker här.

Visa kommentarer (0)

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att visas publikt.


Copyright 2019-2020 - Allt om Leksaker

Fuzzy Media, Gjuterigatan 9, 55318 Jönköping

Ta mig upp