Läser just nu
Recension av Spyra 3, Spyra LX & SpyraBase

Recension av Spyra 3, Spyra LX & SpyraBase

Spyra 3, Spyra LX recension vattenpistoler

Nu har vi äntligen lagt våra vantar på det senaste elektriska Spyra-vattengeväret, nämligen Spyra 3 och inte nog med det även en Spyra LX och en SpyraBase. Vi har gjort vårt bästa i sommarvärmen (och även i regnet för den delen) för att testa dem till max; mätt, känt och blött.

2023-07-02 – Vi jobbar med en videorecension och fler siffror, vi uppdaterar denna recension efter hand!

Vad är speciellt med Spyra?

Spyra blev världskända för att vara det första elektriska vattengeväret (läs deras historia här). De började Inte nog med att du slipper pumpa; den skjuter också “vattenskott”, något som inget tidigare har lyckats med.

De olika modellerna

Den första modellen av Spyra var redan då revolutionerande men har sedan dess kommit i två iterationer. Nu är man alltså på Spyra 3. Spyra 2 säljs dock fortfarande samtidigt till ett lägre pris. Det som främst skiljer dem åt är att Spyra 3 har flera “game modes”, mer om detta senare.

Spyra LX är en manuell version av Spyra 2, lite förenklat. Här får du själv pumpa för att fylla upp vatten och trycket. Men precis som med Spyra 1, 2 & 3 skjuter den de unika “vattenskotten”.

Överst Spyra 3, Under Spyra LX

Spyra 3

Spyra 3 (eller Spyra 2) är vattenpistolernas vattenpistol. Den är unik på flera sätt och tar vattenleken till en helt ny nivå. Efter att sett filmer med Spyra 2 och 3 så hade vi en hel del förhoppningar och det visade sig att alla stämde. Detta är en vattenpistol likt ingen annan!

Direkt efter att vi packat upp den kände vi att den andades kvalité. Kanske var det vikten som gjorde det. Hela pistolen är i plast, men den känns ändå premium. Greppet är skönt gummerat och det känns som en gediget bygge.

Vi börjar med att ögna igenom instruktionsboken (engelska och tyska) och kopplar in den medföljande USB-C-kabeln i närmaste mobilladdare och därefter in i uttaget under handtaget (bakom en gummilucka). Displayen lyser upp och visar cirka 80%. Enligt manualen kan första laddningen ta upp till 6 timmar; vi passade på att prova den manuella Spyra LX så under tiden. Efter cirka 3 timmar så verkar dock vår Spyra 3 vara färdigladdad.

Vi fyller upp en SpyraBase med vatten och laddar upp den. Laddar gör man genom att trycka avtryckaren åt “fel håll” samtidigt som man håller ner gevärets mynning under vattenytan. Efter en del brummande i cirka 15 sekunder är den färdigladdad och på displayen står det 100.

Tre olika spellägen

Det som är unikt med Spyra 3 jämfört mot Spyra 2 är dess olika “game modes”. Du kan välja mellan dessa:

  • Open mode – Skjut hur mycket och snabbt du vill, varje tryck på avtryckaren skjuter ett vattenskott
  • Burst mode – Skjuter 3 snabba skott efter varandra
  • Leage mode – Nu är du begränsad; du kan inte skjuta hur många skott efter varandra utan en paus. Men du kan hålla inne avtryckaren för att skjuta ett superstarkt PowerShot.

För- och nackdelar med Spyra 3

Priset är såklart en nackdel jämfört med nästan alla andra vattenpistoler. Du kan få en hel uppsättning andra vattenpistoler till priset av en enda Spyra 3. En annan nackdel är att du inte kan sänka ner hela Spyra under vatten; speciellt om du har vattenkrig i en pool kan detta bli ett problem. När du fyller på så doppar du bara ner toppen.

Spyra 3 kostar i dagsläget €169 och tyvärr med den just nu svaga svenska kronan så blir det närmare 2000 kronor. Det är absolut den dyraste vattenpistol vi någonsin har hittat – men du kan samtidigt vara ganska trygg med att du har den coolaste vattenpistolen av dem alla! Kom ihåg att du kan få 5% rabatt med vår rabattkod “ALLTOMLEKSAKERSE“. Frakten på Spyra 2 och Spyra 3 är gratis (alla ordrar över €99).

Direkt när vi packade upp Spyran (3) så reagerade vi på vikten. Den väger en hel del; 2.2 kg utan vatten och 2.9 kg när den är helt fylld. Tyngden gav också en rejäl kvalitetskänsla, men detta är ingen vattenpistol som lämpar sig för enhandsgrepp under någon längre period.

När du väl har provat en Spyra, är det svårt att gå tillbaka. Antingen använder du en Spyra eller så önskar du att du gjorde det.

FördelarNackdelar
Slipp pumpa!Tung
Kul med vattenskott istället för stråleDyr
Stark!Behöver laddas (håller dock länge, cirka 2200 vattenskott)
Display med vattenivåLåter en del när den laddar elektroniskt
Coolaste vattenpistolen man kan ha!

Spyra LX

Denna kan vid första anblick vara förvillande lik Spyra 2 eller Spyra 3, men tittar du lite närmare hittar du en hel del skillnader. Den uppenbara skillnaden är såklart att Spyra XL inte är elektrisk. Här fyller du och pumpar upp trycket med handkraft. Baktill på Spyra XL finns ett rejält handtag som du pumpar samtidigt som du doppar ner nosen i vatten. Under vår testperiod tog det cirka 25-30 pumptag för att fylla den från tom till full.

Istället för elektronisk display med information om hur mycket vatten du har kvar kan du se det “analogt” på sidan – på en mätare.

Precis som med Spyra 3 skjuter Spyra LX också “vattenskott”. Vid en jämförelse är vattenskotten lite mer kompakta med Spyra 3 än med LX men vi tycker LX ändå har en imponerande kraft.

Något annat som skiljer är avtrycken; här krävs det ett ganska rejält tryck för att skjuta. En fyraåring som gärna ville testa hade problem att samtidigt hålla i vattengeväret och trycka på avtryckaren.

Det som vi tycker är häftigt med Spyra LX är att efter du har laddat/pumpat upp den så behöver du inte pumpa mer förrän du har skjutit slut på allt vatten!

Spyra LX kostar i dagsläget €79, med vår rabattkod: €75. Det är inte direkt billigt för en vattenpistol, men detta är absolut en av de coolaste icke elektroniska vattenpistoler du kan hitta. Fri frakt över €99.

SpyraBase

Som bekant laddar du din Spyra genom att doppa ner nosen i vatten. SpyraBase är en ihopfällbar vattenbehållare som du lätt kan lyfta med dig. Den kan fällas ihop platt men är ändå väldigt stabil uppfälld och vattenfylld.

En Spyra LX fylls på i en SpyraBase

Om du hämtar vatten på annat ställe har den två praktiska bärhandtag som gör flytten så enkel som möjligt.

Självklart går det lika bra med en hink eller liknande, men detta är ett smidigt tillbehör som knappt tar någon plats när det inte används.

Av det vi hunnit prova så känns det som att den är av bra kvalité och sidorna är förstärkta vilket gör att den känns väldigt stabil.

Spelar ni i lag? Köp en i varsin färg.

Leverans till Sverige?

Spyra skickas från Tyskland och vi la en beställning på deras officiella sajt en tisdag eftermiddag. Paketet skickades med DHL för att sedan tas över av Postnord när det kom till Sverige. På fredag kväll plingade det på dörren och en glad postbärare från Postnord levererade sitt sista paket för kvällen till mig. Så 3 dagar tog det för mig; så klart ingen garanti att det kommer vara detsamma för dig, men det borde ge en uppskattning av ungefärlig leveranstid till ungefär “mitten av Sverige”.

Få 5% rabatt!

Använd vår länk och använd rabattkoden “ALLTOMLEKSAKERSE” så får du 5% rabatt på din beställning.

Spyras historia

Spyra var från början ett “Kickstarter”-projekt. Alltså ett projekt där de som var intresserade gick samman för att tillsammans finansiera utvecklingen av ett helt nytt vattengevär som var elektriskt. Det var redan 2015 visionen föddes, i juli 2018 lanserade man sin vision på Kickstarter och nästa år skickades Spyra One ut till de som hade medfinansierat utvecklingen. Nu är man alltså inne på den tredje generationen av Spyra.

Visa kommentar (1)

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att visas publikt.


Copyright 2019-2022 - Allt om Leksaker

Fuzzy Media, Gjuterigatan 9, 55318 Jönköping

Ta mig upp