Läser just nu
Käpphästar

Käpphästar

Köpguide Käpphästar

Käpphästen, en klassisk leksak med anor från medeltiden, har under de senaste åren fått ett rejält uppsving i Sverige. Utövare av sporten hoppar över hinder, rider dressyr, och tar hand om sina hästar som om de vore levande djur. Hobbyn har spridit sig så pass mycket att uppvisningar och tävlingar med käpphäst arrangeras som delar av hästevenemang, men även som fristående arrangemang. Att rida käpphäst kan vara ett sätt för personer som tycker om hästar men till exempel är allergiska eller inte har råd att ägna sig åt ridsport att få utlopp för sitt intresse. Vissa entusiaster bygger sina egna käpphästar och tillhörande hinder. Intresset har blivit en källa till gemenskap, vilket visat sig i att ett antal käpphästklubbar startats, och likaså konton i sociala medier som fokuserar helt på käpphästar.

Vad ska man tänka på när man väljer?

Det som från ett praktiskt perspektiv främst skiljer käpphästarna på marknaden åt, är längden på skaftet. Om du ska köpa en springare med kortare eller längre skaft är en fråga om preferens, men även om vad hästen ska användas till. En käpphäst som ska hoppa över hinder tjänar så klart på att ha ett kortare skaft, så att skaftet inte tar med sig hindret i språnget. Om ryttaren är mycket ung kan det vara lättare att hantera en käpphäst som har handtag att hålla i, och ett hjul som rullar längs med underlaget. Utöver dessa grundläggande val är frågan om vilken pålle man ska välja mest en fråga om estetik och specialfunktioner. I fråga om utseende finns allt mellan klassiska bruna hästar till rosa enhörningar. Vad gäller specialfunktioner så kan vissa käpphästar till exempel ge ifrån sig ljud när man rör vid dem på ett visst ställe.

Hur mycket skiljer sig priser och kvalitetsnivåer åt?

De flesta käpphästar ligger på ungefär samma prisnivå, mellan 150-250 kr. Det som huvudsakligen skiljer de produkter vi nämner här åt prismässigt är kvaliteten på material som använts. De käpphästar som placerar sig i den övre delen av prisskalan kan till exempel vara konstruerade i giftfria material, vara brandsäkra, och/eller så har de genomgått tester för att garantera extra hållbara sömmar och dylikt. Dessutom tenderar de käpphästar som har ett längre skaft, samt de som har hjul och handtag att vara något dyrare, eftersom det helt enkelt gått åt mer material i produktionen av dessa. Det finns så klart även käpphästar som kostar mer än 250 kr, och det tenderar att vara handgjorda produkter framställda i mindre skala.

Käpphäst 95 cm

Den här fina pållen är en smidig hopphäst och en utmärkt kompanjon på härliga turer i skogen. Välj mellan svart, mellanbrun och ljusbrun färg. Det speciella med den här käpphästen är att den har en ljudfunktion som utlöses när du rör vid dess öra, vilket gör den ännu mer levande. Hästen är 95 cm hög och passar barn som är tre år eller äldre.

Käpphäst med ljud – Enhörning

För en riktigt magisk käpphästupplevelse rekommenderar vi den här rosa skönheten. Vad kan väl vara mer fantasieggande och härligt än att rida in i solnedgången på en enhörning dekorerad med stjärnor? Den här käpphästen är 68 cm hög och avsedd för barn från tre år och uppåt.

Teddykompaniet käpphäst – Enhörning

Från Teddykompaniet kommer denna rosa springare med silverfärgat träns. Den här käpphästen passar barn som gärna håller sig fast i ett par rejäla handtag på sina ridturer. På änden av det 100 cm långa skaftet finns även ett par hjul som tillåter ryttaren att glida stabilt längs med underlaget. Den här pållen tar passagerare från noll år och uppåt, och är dessutom CE-certifierad.

Teddykompaniet käpphäst med hjul

Den här chokladbruna kompisen kommer att ta sin ryttare långt. För bekvämlighetens skull har den här käpphästen utrustats med handtag och ett par hjul längst ner på det 100 cm långa skaftet. Teddykompaniet utlovar bra kvalitet med sina produkter, vilket innebär giftfria och eldsäkra material, samt kraftiga sömmar som tål att dras i.

Pippi Långstrump Lilla Gubben käpphäst

För ryttaren som har en alldeles speciell pålle i åtanke när personen drömmer om att färdas fram på hästryggen. Lilla Gubben finns nu som käpphäst, tillgänglig för barn som är 18 månader och äldre. Skaftet på den här modellen är 75 cm långt.
Visa kommentarer (0)

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att visas publikt.


Copyright 2019-2020 - Allt om Leksaker

Fuzzy Media, Gjuterigatan 9, 55318 Jönköping

Ta mig upp