Läser just nu
Studsmattor

Studsmattor

Studsmattor - Köpguide, tips, bäst i test

Ingen trädgård utan studsmatta, eller hur? Att investera i en studsmatta är ett utmärkt sätt att aktivera såväl barnen som dig själv, samtidigt som man lockar till utevistelse och får träna både kondition, motorik och akrobatik. Dagens varianter är designade för att maximera aktiviteten och samtidigt minimera risken för skador – med genomtänkta konstruktioner av hög kvalitet och bra säkerhetsnät för ökad trygghet när barnen hoppar. 

Studsmattor lockar oftast barn i alla åldrar, från riktiga småttingar upp till tonåringar. När man är liten är det roligt att bara hoppa upp och ned och kanske tävla i vem som kan hoppa högst, medan äldre barn inte sällan blir riktigt duktiga på både framåt- och bakåtvolter och kan briljera med en hel repertoar av akrobatiska tricks. Hur roligt det än är, och hur gärna man som förälder än vill uppmuntra till utevistelse och fysisk aktivitet, är det dock viktigt att tänka på att studsmattor inte lämpar sig för yngre barn. Somliga tillverkare rekommenderar en minimiålder på 3 år, medan en del läkare faktiskt inte tycker att barn bör hoppa studsmatta förrän de har fyllt 6 år – tidigast. Rekommendationen grundar sig dels i att yngre barn ännu inte har utvecklat sitt balanssinne särskilt väl och att risken för fall och olyckor därför är större. Men repetitivt hoppande kan också bli påfrestande för de yngre barnens intensivt växande skelett, och eventuella skador och otäcka benbrott riskerar att bli värre för små barn. Tänk också på att låta yngre barn hoppa ensamma snarare än två eller flera tillsammans. Det kan vara ordentligt klurigt att hålla balansen när man hoppar och studsar för glatta livet, och krockar barn emellan står faktiskt för fler än hälften av alla studsmatte-relaterade olyckor. 

Hur stor studsmatta ska jag köpa?

När du väl har bestämt dig för att investera i en studsmatta, är nästa steg förstås att välja vilken storlek som passar bäst. Det finns många olika modeller att välja mellan – alltifrån små och behändiga varianter som inte sväljer hela trädgården, till riktigt stora studsmattor där barnen har gott om plats att hoppa omkring dagarna i ända. Vilken storlek som passar bäst just hos er beror förstås mycket på hur stor yta ni har att avvara för studsmattan. Rent generellt sägs det att ju större studsmatta, desto bättre – förutsatt att man har plats för den naturligtvis. En stor studsmatta ger bra utrymme både för ensam hoppning, men också för äldre barn som gärna vill hoppa tillsammans med syskon och kompisar. Däremot är det kanske inte så roligt om man inte har plats för utemöbler, planteringar eller annat man gärna vill kunna ha glädje av i sin trädgård – så bästa tipset är förstås att utgå från just din tomtyta och satsa på en lagom stor modell. 

Vad är bra att tänka på gällande hållbarhet och montering av studsmattor?

För att din studsmatta ska hålla så bra och så länge som möjligt kan det vara en bra idé att montera ned den under vintersäsongen. Det kan upplevas lite omständigt och krångligt första gången man ska bygga ihop och montera en studsmatta med fjädrar, matta, skyddsnät och alla andra delar som hör till – men har man väl gjort det en gång brukar såväl montering som demontering gå ganska enkelt och smidigt. Allra bäst är om du har möjlighet att förvara delarna till studsmattan inomhus under hösten och vintern. På så sätt skyddar du stålkonstruktionen och tygerna från att ta stryk av väder och vind, och studsmattan är fräsch och fin när det är dags att börja hoppa igen framåt våren och sommaren. 

Säkerhet – kantskydd och säkerhetsnät

Säkerheten är förstås viktig när det kommer till studsmattor. Ett ordentligt säkerhetsnät och ett kantskydd minskar risken för att ramla av studsmattan och göra sig illa, och ökar därför chanserna till ett glädjefyllt hoppande och studsande. Ett säkerhetsnät bör vara tillräckligt högt för att även fylla sin skyddande funktion när barnen lär sig hoppa riktigt högt. Det är också viktigt att se till att nätet sitter fast som det ska på de medföljande stolparna, samt att det inte är trasigt någonstans. Kantskydd är en annan typ av säkerhetsutrustning som absolut bör användas till alla studsmattor. Skyddet består av mjukt skumgummi klätt med tyg och monteras över kanten på själva studsmattan i syfte att förhindra att små barnfötter (eller stora vuxenfötter för den delen) fastnar och kläms i själva fästena till mattan. Det omgivande skyddsnätet kan på de flesta modeller monteras både innanför och utanför kantskyddet, även om innanför skyddet kanske är att föredra ifall kantskyddet skulle råka ge vika eller liknande av t ex en hård landning. 

Anpassa fjädrar och hårdhet efter barnens ålder

Förutom olika storlekar och utföranden på studsmattor, skiljer sig också fjädrarna åt vad gäller storlek och kapacitet. Detta är viktigt att känna till för att kunna anpassa fjädringen och således också studsmattans hårdhet utifrån vikten på den som ska hoppa. Yngre barn som i regel väger mindre bör ha mjukare fjädring som i sin tur ger mjukare och mer skonsam studsning. Fjädrar kan med fördel också bytas ut när de börjar bli slitna och studsen i mattan börjar kännas dålig. 

Prisklasser – budget, mellan eller lyx?

Att någonting är dyrt behöver förstås inte alltid betyda att det är bättre. Studsmattor är i regel både tåliga och hållbara, men kvaliteten kan ändå skilja sig åt mellan olika prisklasser och tillverkare. Vid köp av studsmatta rekommenderar vi därför att inte låta kostnaden vara det främsta kriteriet, utan kvaliteten. En tålig konstruktion av bra material ger tryggare och säkrare hoppning, och på dessa punkter levererar inte alltid de billigaste studsmattorna. En bra rekommendation är därför att man – om man har möjlighet förstås – satsar några extra slantar på att komma upp ett snäpp i kvalitet. Man behöver inte nödvändigtvis köpa den allra dyraste studsmattan, men en modell i mellanklass är absolut att rekommendera framför de allra billigaste varianterna – både i fråga om säkerhet i konstruktionen samt hållbarhet och kvalitet. 

Ta hand om din studsmatta så håller den längre

Är man rädd om sin studsmatta kan den utan problem ge massor av glädje i form av såväl lek som träning under många år. Som tidigare nämnts gör man bäst i att förvara sin studsmatta inomhus under de kyligare perioderna på året. Stålkonstruktionen och fjädrarna kan förvaras i ett kallförråd eller på vinden, men de textila delarna som själva mattan, kantskyddet och säkerhetsnätet mår gott av att förvaras något varmare – om möjlighet finns förstås. Undvik helst att ha skor på mattan, och torka gärna av den lite då och då för att få bort smuts och dylikt. Ta också för vana att inspektera fjädrar, skyddsnät och övriga delar med jämna mellanrum för att upptäcka om något är slitet eller trasigt och behöver repareras eller bytas ut. 

Vilka fördelar finns med att köpa studsmatta via nätet?

Bredare utbud, bättre priser och smidiga leveransalternativ – det finns många anledningar till varför man bör handla sin studsmatta på nätet. Som kund ges du möjlighet att välja bland ett mycket större sortiment från fler leverantörer, vilket i sin tur förstås har en positiv inverkan på priserna som blir mer konkurrenskraftiga. Eftersom studsmattor också är ganska stora och otympliga – även när de är nedmonterade – finns så gott som alltid möjligheten att välja hemleverans – ett bekvämt alternativ som inte alltid går att få vid köp i en fysisk butik.

Studsmattor – 5 utvalda favoriter

Det är inte helt lätt att göra ett välgrundat val, det finns många olika tillverkare och varje tillverkare har en myriad av olika varianter och storlekar. Vi har gjort det lite lättare för dig genom att välja ut 5 favoriter som genomgående har fått väldigt goda omdömen och vunnit flera tester och liknande.

BERG Favorit

Mycket populär studsmatta som vunnit bäst i test upprepade gånger. Favorit-studsmattan från BERG kännetecknas av gedigen konstruktion, slitstarka och vädertåliga material samt ett säkerhetstänk som garanterar trygg hoppning för såväl små som stora studsare. Modellen Favorit är utrustad med långa och flexibla Goldspring Solo-fjädrar, vilka är galvaniserade med ett korrosionståligt zinkskikt såväl utvändigt som invändigt i syfte att förhindra rost och andra skador orsakade av t ex fukt.. Favorit utmärker sig bland övriga studsmattor på marknaden med ett extra tjockt och brett kantskydd för ökad säkerhet, ett skyddsnät som mäter hela 180 cm högt samt en mycket stabil och hållbar ram som garanterar en riktigt bra livslängd på studsmattan. Rekommenderad minimiålder för BERGs Favorit-matta är 3 år, och maxvikten ligger på 110 kg. Tillverkaren rekommenderar också vuxen övervakning under hoppning, för att minska risken för olyckor och skador. Favorit från BERG är kvalitet, säkerhet och design förpackat till ett väldigt förmånligt pris – här får du mycket studsmatta för pengarna!

Jumpmaster

Jumpmaster är en prisvärd, tålig och robust studsmatta som är det perfekta valet för dig som vill ha riktigt mycket kvalitet, men till ett lite snällare pris. Den stabila ramen är tillverkad i galvaniserat stål, med matta och kantskydd i slitstarkt PVC-material – designat för att tåla både väder, vind och solens starka strålar. Jumpmaster är en mycket lämplig studsmatta till lite yngre barn med lägre kroppsvikt, då fjädringen är mjukare vilket ger en mer skonsam hoppning. Studsmattan levererar också i form av genomtänkta detaljer såsom skumgummiklädda stolpar, ett tjockt kantskydd och ett högt säkerhetsnät som håller även de allra modigaste hopparna inne på mattan. Nätet är finmaskigt och har en ingång/utgång i omlottdesign för ökad trygghet. Mattan mäter 3,65 m i diameter och levereras med en stege för att göra det enklare för barn att komma upp och ned till mattan. Jumpmaster är en högkvalitativ studsmatta och en investering i såväl kvalitet och säkerhet, som lek, glädje och hälsosam fysisk aktivitet.

BERG Favorit InGround

Ytterligare en Favorit-matta från BERG, men det här är mattan för dig som vill slippa nivåskillnader och istället vill ha en studsmatta som kan grävas ned i marken. Precis som övriga mattor i Favorit-serien från BERG är InGround-modellen utrustad med tåliga Goldspring Solo-fjädrar, ett tryggt och säkert kantskydd av generösa mått samt ett finmaskigt skyddsnät med en självstängande ingång som gör det extra säkert. Ytterligare en Favorit-matta från BERG, men det här är mattan för dig som vill slippa nivåskillnader och istället vill ha en studsmatta som kan grävas ned i marken. Precis som övriga mattor i Favorit-serien från BERG är InGround-modellen utrustad med tåliga Goldspring Solo-fjädrar, ett tryggt och säkert kantskydd av generösa mått samt ett finmaskigt skyddsnät med en självstängande ingång som gör det extra säkert. Tack vare att BERG Favorit InGround grävs ned och hamnar så gott som i nivå med marken, minskar risken för att ramla av studsmattan och göra sig illa. Favorit InGround kan också vara ett alternativ för dig som vill ha en något mer estetiskt tilltalande studsmatta, då den inte bygger lika mycket på höjden som vanliga traditionella mattor. Maxvikten för InGround-mattan är 100 kg, den mäter 3,30 meter i diameter och som en extra genomtänkt säkerhetsdetalj är samtliga stolpar klädda med tjockt, mjukt och skyddande skumgummi.

Exit Silhouette

Kanske en av marknadens snyggaste studsmattor? Modellen Silhouette från Exit är en utmärkt studsmatta för dig som gärna prioriterar både säkerhet, kvalitet och design – alltsammans till ett mycket överkomligt pris. Ramverket är tillverkat i mattsvart stål och har en pulverlackerad yta för att på bästa sätt förhindra korrosion orsakat av väder, vind och fukt. Exit Silhouettes robusta delar och enkla men stabila konstruktion gör den lätt att både montera ihop och isär, vilket förstås är tacksamt när den ska upp på vårkanten och ned inför vintern. Studsmattan levereras med ett finmaskigt nät som fästs på böjda stolpar i syfte att dels hålla nätet ordentligt sträckt, men också för att undvika att barnen råkar krocka med de skumgummibeklädda stolparna när de hoppar. Silhouettes noggranna säkerhetstänk visar sig också i det extra tjocka och breda kantskyddet som täcker de 14 cm långa fjädrarna fullt ut, och därmed skyddar fötterna från att fastna. Den svarta designen i kombination med limegröna detaljer, de rundade formerna och den lagom stora diametern på 305 cm gör Exit Silhouette till en både rolig och tuff detalj i trädgården.

Salta Premium

Studsmattan Premium från varumärket Salta är precis som namnet antyder en studsmatta av riktigt premiumkvalitet. Diametern mäter 366 cm på den här väldigt stabila och robusta mattan, med en total hoppyta på 298 cm. Salta Premium är en studsmatta som får full pott på alla plan – med såväl genomtänkta säkerhetsdetaljer och snygg design, som en bra och rejäl konstruktion av stål. Mattan levereras med en tillhörande stege, ett slitstarkt skyddsnät och ett tjockt och mjukt kantskydd som garanterar skonsamma landningar om man skulle råka hoppa långt ut på kanten. Kantskyddet täcker dessutom både ovansidan och sidan av studsmattans kanter, vilket gör det än mer effektivt än vanliga traditionella kantskydd. Maxvikten ligger på hela 150 kg, vilket vittnar väl om Salta Premiums mycket rejäla konstruktion och gör den till en perfekt studsmatta för såväl hela familjen, som ett gäng kompisar. Rekommenderad minimiålder är 3 år, och precis som för ovanstående modeller bör all hoppning övervakas av en vuxen för ökad säkerhet och trygghet. Finns i flera storlekar Vi beskrev ovan 366-cm-varianten men det kan vara värt att nämna att denna studsmatta finns i en mängd olika storlekar, allt för att anpassa den så bra som möjligt efter din trädgård och behov. 305cm upp till 427cm i diameter.

Vanliga frågor och svar om studsmattor

Kan jag montera en studsmatta på egen hand?

Absolut. Dagens studsmattor är tillverkade för att vara enkla att både montera ihop och plocka isär. Det kan dock vara ganska tungt att spänna fjädrarna och få ihop hela konstruktionen – i synnerhet då en studsmatta i regel är ganska stor. Allra smidigast går det därför om man är några som hjälps åt. 

Finns det reservdelar till studsmattor?

Till studsmattor av lite bättre kvalitet finns det i regel ett gäng reservdelar att köpa till – alltifrån extra skyddsnät, till nytt kantskydd och nya fjädrar. Till billigare studsmattor är det inte alltid säkert att det finns nya delar att få tag på, varför det oftast är bättre att satsa på en lite dyrare variant redan från början. 

Hur många kan man vara på en studsmatta samtidigt?

Det finns inga regler eller bestämmelser kring detta, men en vanlig rekommendation är att barn under 6 år helst ska hoppa en i taget för att undvika krockar. I övrigt gäller det att se till att det inte blir för trångt på mattan, så att man har gott om plats omkring sig för att hoppa.

Hur länge håller en studsmatta?

Satsar du på en studsmatta av hög kvalitet, plockar in den under hösten och vintern samt ser till att hålla den i bra skick kan den mycket väl hålla i många år. 

Visa kommentarer (0)

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att visas publikt.


Copyright 2019-2020 - Allt om Leksaker

Fuzzy Media, Gjuterigatan 9, 55318 Jönköping

Ta mig upp