Studsmattor
Har tre barn i olika åldrar och försöker hålla mig…
Ingen trädgård utan studsmatta, eller hur? Att investera i en studsmatta är ett utmärkt sätt att aktivera såväl barnen som dig själv, samtidigt som man lockar till utevistelse och får träna både kondition, motorik och akrobatik. Dagens varianter är designade för att maximera aktiviteten och samtidigt minimera risken för skador – med genomtänkta konstruktioner av hög kvalitet och bra säkerhetsnät för ökad trygghet när barnen hoppar.
Studsmattor lockar oftast barn i alla åldrar, från riktiga småttingar upp till tonåringar. När man är liten är det roligt att bara hoppa upp och ned och kanske tävla i vem som kan hoppa högst, medan äldre barn inte sällan blir riktigt duktiga på både framåt- och bakåtvolter och kan briljera med en hel repertoar av akrobatiska tricks. Hur roligt det än är, och hur gärna man som förälder än vill uppmuntra till utevistelse och fysisk aktivitet, är det dock viktigt att tänka på att studsmattor inte lämpar sig för yngre barn. Somliga tillverkare rekommenderar en minimiålder på 3 år, medan en del läkare faktiskt inte tycker att barn bör hoppa studsmatta förrän de har fyllt 6 år – tidigast. Rekommendationen grundar sig dels i att yngre barn ännu inte har utvecklat sitt balanssinne särskilt väl och att risken för fall och olyckor därför är större. Men repetitivt hoppande kan också bli påfrestande för de yngre barnens intensivt växande skelett, och eventuella skador och otäcka benbrott riskerar att bli värre för små barn. Tänk också på att låta yngre barn hoppa ensamma snarare än två eller flera tillsammans. Det kan vara ordentligt klurigt att hålla balansen när man hoppar och studsar för glatta livet, och krockar barn emellan står faktiskt för fler än hälften av alla studsmatte-relaterade olyckor.
Hur stor studsmatta ska jag köpa?
När du väl har bestämt dig för att investera i en studsmatta, är nästa steg förstås att välja vilken storlek som passar bäst. Det finns många olika modeller att välja mellan – alltifrån små och behändiga varianter som inte sväljer hela trädgården, till riktigt stora studsmattor där barnen har gott om plats att hoppa omkring dagarna i ända. Vilken storlek som passar bäst just hos er beror förstås mycket på hur stor yta ni har att avvara för studsmattan. Rent generellt sägs det att ju större studsmatta, desto bättre – förutsatt att man har plats för den naturligtvis. En stor studsmatta ger bra utrymme både för ensam hoppning, men också för äldre barn som gärna vill hoppa tillsammans med syskon och kompisar. Däremot är det kanske inte så roligt om man inte har plats för utemöbler, planteringar eller annat man gärna vill kunna ha glädje av i sin trädgård – så bästa tipset är förstås att utgå från just din tomtyta och satsa på en lagom stor modell.
Vad är bra att tänka på gällande hållbarhet och montering av studsmattor?
För att din studsmatta ska hålla så bra och så länge som möjligt kan det vara en bra idé att montera ned den under vintersäsongen. Det kan upplevas lite omständigt och krångligt första gången man ska bygga ihop och montera en studsmatta med fjädrar, matta, skyddsnät och alla andra delar som hör till – men har man väl gjort det en gång brukar såväl montering som demontering gå ganska enkelt och smidigt. Allra bäst är om du har möjlighet att förvara delarna till studsmattan inomhus under hösten och vintern. På så sätt skyddar du stålkonstruktionen och tygerna från att ta stryk av väder och vind, och studsmattan är fräsch och fin när det är dags att börja hoppa igen framåt våren och sommaren.
Säkerhet – kantskydd och säkerhetsnät
Säkerheten är förstås viktig när det kommer till studsmattor. Ett ordentligt säkerhetsnät och ett kantskydd minskar risken för att ramla av studsmattan och göra sig illa, och ökar därför chanserna till ett glädjefyllt hoppande och studsande. Ett säkerhetsnät bör vara tillräckligt högt för att även fylla sin skyddande funktion när barnen lär sig hoppa riktigt högt. Det är också viktigt att se till att nätet sitter fast som det ska på de medföljande stolparna, samt att det inte är trasigt någonstans. Kantskydd är en annan typ av säkerhetsutrustning som absolut bör användas till alla studsmattor. Skyddet består av mjukt skumgummi klätt med tyg och monteras över kanten på själva studsmattan i syfte att förhindra att små barnfötter (eller stora vuxenfötter för den delen) fastnar och kläms i själva fästena till mattan. Det omgivande skyddsnätet kan på de flesta modeller monteras både innanför och utanför kantskyddet, även om innanför skyddet kanske är att föredra ifall kantskyddet skulle råka ge vika eller liknande av t ex en hård landning.
Anpassa fjädrar och hårdhet efter barnens ålder
Förutom olika storlekar och utföranden på studsmattor, skiljer sig också fjädrarna åt vad gäller storlek och kapacitet. Detta är viktigt att känna till för att kunna anpassa fjädringen och således också studsmattans hårdhet utifrån vikten på den som ska hoppa. Yngre barn som i regel väger mindre bör ha mjukare fjädring som i sin tur ger mjukare och mer skonsam studsning. Fjädrar kan med fördel också bytas ut när de börjar bli slitna och studsen i mattan börjar kännas dålig.
Prisklasser – budget, mellan eller lyx?
Att någonting är dyrt behöver förstås inte alltid betyda att det är bättre. Studsmattor är i regel både tåliga och hållbara, men kvaliteten kan ändå skilja sig åt mellan olika prisklasser och tillverkare. Vid köp av studsmatta rekommenderar vi därför att inte låta kostnaden vara det främsta kriteriet, utan kvaliteten. En tålig konstruktion av bra material ger tryggare och säkrare hoppning, och på dessa punkter levererar inte alltid de billigaste studsmattorna. En bra rekommendation är därför att man – om man har möjlighet förstås – satsar några extra slantar på att komma upp ett snäpp i kvalitet. Man behöver inte nödvändigtvis köpa den allra dyraste studsmattan, men en modell i mellanklass är absolut att rekommendera framför de allra billigaste varianterna – både i fråga om säkerhet i konstruktionen samt hållbarhet och kvalitet.
Ta hand om din studsmatta så håller den längre
Är man rädd om sin studsmatta kan den utan problem ge massor av glädje i form av såväl lek som träning under många år. Som tidigare nämnts gör man bäst i att förvara sin studsmatta inomhus under de kyligare perioderna på året. Stålkonstruktionen och fjädrarna kan förvaras i ett kallförråd eller på vinden, men de textila delarna som själva mattan, kantskyddet och säkerhetsnätet mår gott av att förvaras något varmare – om möjlighet finns förstås. Undvik helst att ha skor på mattan, och torka gärna av den lite då och då för att få bort smuts och dylikt. Ta också för vana att inspektera fjädrar, skyddsnät och övriga delar med jämna mellanrum för att upptäcka om något är slitet eller trasigt och behöver repareras eller bytas ut.
Vilka fördelar finns med att köpa studsmatta via nätet?
Bredare utbud, bättre priser och smidiga leveransalternativ – det finns många anledningar till varför man bör handla sin studsmatta på nätet. Som kund ges du möjlighet att välja bland ett mycket större sortiment från fler leverantörer, vilket i sin tur förstås har en positiv inverkan på priserna som blir mer konkurrenskraftiga. Eftersom studsmattor också är ganska stora och otympliga – även när de är nedmonterade – finns så gott som alltid möjligheten att välja hemleverans – ett bekvämt alternativ som inte alltid går att få vid köp i en fysisk butik.
Studsmattor – 5 utvalda favoriter
Det är inte helt lätt att göra ett välgrundat val, det finns många olika tillverkare och varje tillverkare har en myriad av olika varianter och storlekar. Vi har gjort det lite lättare för dig genom att välja ut 5 favoriter som genomgående har fått väldigt goda omdömen och vunnit flera tester och liknande.
BERG Favorit
Jumpmaster
BERG Favorit InGround
Exit Silhouette
Salta Premium
Vanliga frågor och svar om studsmattor
Kan jag montera en studsmatta på egen hand?
Absolut. Dagens studsmattor är tillverkade för att vara enkla att både montera ihop och plocka isär. Det kan dock vara ganska tungt att spänna fjädrarna och få ihop hela konstruktionen – i synnerhet då en studsmatta i regel är ganska stor. Allra smidigast går det därför om man är några som hjälps åt.
Finns det reservdelar till studsmattor?
Till studsmattor av lite bättre kvalitet finns det i regel ett gäng reservdelar att köpa till – alltifrån extra skyddsnät, till nytt kantskydd och nya fjädrar. Till billigare studsmattor är det inte alltid säkert att det finns nya delar att få tag på, varför det oftast är bättre att satsa på en lite dyrare variant redan från början.
Hur många kan man vara på en studsmatta samtidigt?
Det finns inga regler eller bestämmelser kring detta, men en vanlig rekommendation är att barn under 6 år helst ska hoppa en i taget för att undvika krockar. I övrigt gäller det att se till att det inte blir för trångt på mattan, så att man har gott om plats omkring sig för att hoppa.
Hur länge håller en studsmatta?
Satsar du på en studsmatta av hög kvalitet, plockar in den under hösten och vintern samt ser till att hålla den i bra skick kan den mycket väl hålla i många år.
Har tre barn i olika åldrar och försöker hålla mig ajour med leksakstrenderna. Tycker fortfarande det är barnsligt kul när nya leksaker dyker upp på marknaden.