Läser just nu
Sparkbilar och gåbilar

Sparkbilar och gåbilar

Sparbilar - Gåbilar - Bästa - Köpguide - Tänka på

Sparkfordon och gåbilar är i de flesta hem ett måste då ettåringen vill ge sig ut på upptäcktsfärd. De tränar sin balans på ett ypperligt sätt och låter fantasin flöda då de far fram på golven. Men vilka är bäst? Vilka passar just ditt barn? 

Alla barn är som bekant olika och vilken variant som passar just ditt barn är svårt att veta på förhand. Men kanske har hen en favoritfärg? Är väldigt djurintresserad eller är en liten minipolis i hemmet – då är du en god bit på väg. Gåbilar finns nämligen i olika färger, former och till och med som nyckelpigor om man så vill. Du behöver givetvis inte välja ut bara ett fordon utan kan välja flera olika, alla har de sina detaljer eller tillbehör, något som gör just den gåbilen unik. Alla olika varianter riktar sig dock från ett till fem år. Det är också en fördel om barnet har lärt sig att gå innan de börjar kravla sig upp på bilen, djuret eller cykeln. 

Mest populär – Bobby Car

Den klassiska Bobby car är världens mest sålda gåbil och den känner nog de flesta småbarnsföräldrar till, man kan se dem både ute på gatan, i trädgårdar eller på loppisen efter att barn har vuxit ur dem. Varför kan man fråga sig? Av egen erfarenhet så är kvalitén faktiskt riktigt bra, en röd klassisk Bobby Car har i min ägo överlevt i 10 år, mestadels utomhus – även i sol och regn och rusk och den röda färgen har inte ens blivit blekt, det som saknas är ett par klistermärken och tutan som inte tutar så högt längre. En stor fördel är också att det finns reservdelar till alla BIG Bobby Car-modeller.

Klassiker – Snygg inredningsdetalj

Sedan finns de där ursnygga som är lika mycket en inredningsdetalj i barnrummet som en leksak. Exempel på dessa är BRIOs Ride on Race car och Mini Speeders klassiska gåbil. 

Gemensamt är iallafall att de alla utvecklar ditt barns motorik och balans – och framförallt leklust. De flesta är gjorda i robust plast eller metall och tål att köras utomhus. Glöm dock inte säkerheten när ditt barn växer på sig och blir mer modigt med sitt fordon. Olyckor händer tyvärr och om de kör utomhus i backar eller vid trafikerad väg är en hjälm alltid att föredra – så även en vuxens sällskap. De flesta på marknaden ligger under tusenlappen och finns i de flesta leksaksbutiker.

BIG Bobby Car

Den klassiska och mycket välkända gåbilen BIG Bobby Car finns numera i de allra flesta hem där små barn vistas. De finns i olika varianter, färger och med tillbehör som kärror, rattar med ljud och blinkande SOS-ljus. Tack vare sin barnvänliga design, smidiga konstruktion och mångsidighet är BIG Bobby Car den mest sålda lära-gå-leksaken i världen. Bilen främjar motoriken och har en utmärkt kvalitét som gör den till en extremt säker leksak som håller länge. Den är ergonomiskt anpassad till barnets behov och är utrustad med en ratt, fyra hjul, dragkrok och ett knäurtag för äldre barn att komplettera lekbilen med. BIG Bobby Car rekommenderas från 1 år och uppåt och har en maxvikt på 50 kilo.

BIG Bobby Car NEO & Next

BIG Bobby Car NEO har tystgående bredare hjul än den klassiska Racern med smalare plasthjul som är gjord i robust plast för att tåla ordentliga tag. Vill man ha en lyxvariant så finns nu även BIG Bobby Car NEXT med dubbla strålkastare med LED, en mjuk sits i skumgummi och en elektronisk tuta. Detta är nästa nivå av Bobby Car och kom först ut på marknaden 2019. Självklart ett val för dig som vill ha det senaste med de nya coola funktionerna.

BIG Bobby Car NEO

BIG Bobby Car NEXT

Plasto Sparkbil Taxibil/Polisbil/Brandbil

Plasto har tagit fram en gåbil i olika utförande som exempelvis taxibil, polisbil och brandbil vilket gör rolleken roligare. Låt ditt barn ta fast en tjuv, släcka en brand eller köra gäster i utrymmet under sitsen. Det låga priset gör även att du kan köpa både en taxi och en brandbil om barnet har ett stort intresse eller vänner att köra ikapp med. Bilen passar både inomhus och utomhus och har en sitthöjd på 22 cm. Barnet tar sig fram genom att ta fart med fötterna och styr med ratten. Även denna gåbil är från 1 år och uppåt. För de lite äldre barnen (från 18 månader och uppåt) har Plasto även tagit fram en Scooter som är försedd med fyra rejäla hjul. Hjulen är tysta och leksaken utvecklar ditt barns koordination och motorik. Den finns i flera olika färger så att ditt barn kan få sin favoritfärg.

Wheely Bug gåbil

Wheely Bug gåbil börjar bli populär både för sin funktion och sitt utseende. Den otroligt charmiga trädjuren är perfekt för barn som precis har lärt sig att gå. Wheely Bug är ett åkfordon på fyra hjul där barnet själv kan styra då hjulen tillåter den att åka framåt, bakåt, åt sidan och snurra runt. Gåbilen kan användas upp till treårsåldern och stimulerar barnets fantasi och utvecklar dess motorik. Kroppen på djuret är vadderad och har ett slittåligt överdrag som enkelt kan rengöras. Att den är utformad till ett gulligt djur gör att gåbilen får mer än bara åkfunktionen, den blir en kompis också.

BRIO Ride on Race car

Vad vore en köpguide om inte BRIO fick vara med och trängas? Många köper BRIOs gåbilar som en inredningsdetalj i barnrummet och det är fullt förståeligt. Denna snygga gåbil är elegant och ergonomiskt designad för småbarn att sitta på, styra och köra iväg med. Klassisk BRIO racerbildesign med snyggt rött chassi, vita hjul och ratt med signalhorn. Likt de flesta andra gåbilar hjälper den barnet att utveckla finmotoriken och balansen. Den är också en klassiker att ge bort i exempelvis dopgåva eller födelsedagspresent.

Viking Toys Cute Rider

En Cute Rider är perfekt att utforska världen med upp till fem års ålder. Den övar barnets balans och rörlighet och ger fritt spelrum för fantasier. Likt den tidigare nämnda Wheely Bug kan den åka både framåt, bakåt, åt sidan eller helt runt. Barnet sitter bekvämt på ett plastsäte med antislip och rör sig med hjälp av att sparka med fötterna. Cute Rider finns i olika utföranden, leopard, björn eller katt och har ett lastutrymme under sätet där barnet kan packa med sig saker för sin lilla upptäcktsfärd.

Mini Speeders – Gåbil Classic

I stil med den som BRIO erbjuder finns även Mini Speeders klassiska gåbil i olika utföranden. Gemensamt är de snygga och detaljerade i retrostil och fungerar utmärkt som inredningsdetalj de stunder då barnet inte är ute och kör med dem. Gåbilen har snäv svängradie och en greppvänlig ratt. Barnet sitter säkert på bilen då vikten av den kvalitetssäkra metallen gör den stadig att köra med. Mini Speeders uppmanar dock att en vuxen alltid bör ha uppsikt över barnet då hen kör och det är den enda gåbilen i den här köpguiden som rekommenderas från två år och uppåt.

Milly Mally Gåcykel Tobi

Efter alla dessa gåbilar så ska vi även presentera en gåcykel. Har ditt barn äldre syskon som cyklar och står med sur min då de cyklar runt framför huset? Då är Milly Mallys gåcykel Tobi perfekt för småsyskonet som ännu inte lärt sig att cykla på egen hand. Gåcykeln har fyra hjul och halkfria handtag för bra grepp. Den är gjord i lättviktig plast och det är möjligt att låsa styret vid behov. Hjulen är sju tum stora och fordonet rekommenderas för barn mellan 18-36 månader. En perfekt inkörsport för den lilla blivande cyklisten.
Visa kommentarer (0)

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att visas publikt.


Copyright 2019-2022 - Allt om Leksaker

Fuzzy Media, Gjuterigatan 9, 55318 Jönköping

Ta mig upp