Läser just nu
Elbilar till barn

Elbilar till barn

Elbilar för barn - bästa elbilarna

Leksaksbilar är något som barn har lekt med i många generationer. Och bilarna fortsätter utvecklas i takt med tekniken och marknaden. Något som har vuxit sig riktigt stort på leksaksmarknaden är elbilar och elfordon till barn. Och handen på hjärtat, visst är det lika roligt för vuxna många gånger. Vi tar en titt på vilka bilmärken som gäller och vad man kan tänka på när det är dags att köpa elbil. 

Hur fort går en elbil?

Av säkerhetsskäl går en elbil inte i mer än 6-7 km/h. Vissa undantag finns då de kan komma upp i 8 km/h. 

Köper jag bilen färdigmonterad eller måste jag sätta ihop delar själv?

Det här beror på var och hur du köper bilen. Vanligtvis, när du skickar efter en bil, så levereras den med några delar som du själv måste skruva fast. Det brukar följa med en manual, men det är inte alltid den är glasklar. Så om du har tummen mitt i handen bör du ta reda på om det innebär mycket ihopsättande eller inte innan du handlar. Men för det mesta är det ganska logiskt vilka delar som ska skruvas ihop. 

Vad kostar ett elfordon till barn?

Som det mesta beror det förstås på vad det är för kvalitet på bilen. Från 2500 upp till 8000 kronor kan en elbil för barn gå på. Priset beror också på vad det är för funktioner och hur fort den kan gå, vilka häftiga tillbehör bilen har, vilket material samt om den är en licensierad märkesbil. Till exempel: vad är däcken tillverkade i för material? Plast eller gummi? Om de är gjorda i så kallad EVA-gummi går de tystare men de har också en längre hållbarhet och håller bättre i mera ojämnt underlag. 

Vilka åldrar är elbilar tänkta för?

En elbil är lämplig för barn från 3 år upp till 7 år. Barnet kan sitta i bilen och köra. Som vuxen är det av största vikt att du är i närheten när det yngre barnet kör bilen. Och även om det känns frestande att själv hoppa i och ta en tur, så är de inte gjorda för att hålla för mer än 30 kg. Om det är ett eller två sits säten i bilen kanske spelar roll om två samtidigt ska kunna åka i bilen. 

Vem kör bilen?

Det finns bilar där barnet själv kan starta, gasa framåt och köra. Men alla bilar har en fjärrkontroll som den vuxne kan sköta medan barnet tränar på sin körteknik. Fjärrkontrollerna kan vara av olika slag, både enklare analoga och digitala 2,4 G-teknik vilket minimerar risken för störningar från andra elektroniska föremål i närheten. 

Hur länge kan jag köra elbilen innan jag måste ladda den?

Det kan variera mellan 30 minuter och 90 minuter beroende på flera faktorer. Till exempel på vilket underlag bilen körs, det är skonsammare att köra på så jämnt underlag som möjligt, eller om den kör i uppförsbackar eller plant. 

Batterikapacitet hänger ihop med motorns effekt. Bilen kan vara utrustad med 2 till 4 motorer på minst 20 W styck. Sammanlagt kan en 4-motorig bil ha en effekt på 140 Watt. Det gör bilen stark men påfrestar också batterierna. Så uppmärksamma också vilken spänning batterierna har. Enmotoriga bilar har ofta bara ett 6V-batteri, medan dubbla motorer kräver 12V-batterier. Slutligen är det batteriets Amperetimmar (Ah) som påverkar batteriets kapacitet. Så väljer du en kraftfull bil se till att det är batterier med högre Ah för att få en längre lekupplevelse. 

Glöm inte att säkerheten går först så var förvissad om att bilen är CE-märkt!

Häng med nu så tar vi en sväng på parkeringen och spanar in några schyssta bilar:

Lyxbilar för den medvetne

När din lille bilfantast har fått upp ögonen för stilsäkra fartfyllda leksaker, då är det dags att ta en titt på elbilar från Elite Toys. Här hittar vi replikor från de riktigt stora märkena. Kolla in detaljerna på bilarna som navkapslarna – de liknar originalen på pricken! Priserna ligger på 2500 och 8000 för lyxbilarna från Elite Toys. Till exempel har vi Volvo S90 som är ren lyx förpackad i elegans. Med musikspelare, lädersäte och ljud- och ljusfunktion och dubbla 35W-motorer  är det här en riktigt skön upplevelse. Bilen kan köra framåt och backa med sina gummidäck. Precis som en bensinmätare ser du när 12-volts batteriet behöver laddas på en batteriindikator i bilen. 

Volvo Elbil barn S90 Elitetoys

Om vi kikar på BMW X6 Elbil så är det lätt att konstatera att det här är ett tufft kraftpaket som den unge föraren kan sitta i och köra. Den går upp till 8 km i timmen! Försök att hänga med till fots när ditt barn är ute och åker, så förenar ni nytta med nöje. Lämplig ålder är 3-8 år. Både fjärrkontroll och gaspedal finns att styra bilen med. Med tuta, framljus och musikspelare med volymkontroll samt två växlar kan det bli en autentisk upplevelse. Motorkapaciteten är 2x35W. 

BMW X6 elbil för barn

Med urläckra Audi R8 Spyder gäller det att spänna fast säkerhetsbältet för nu blir det åka av! Farten går upp i 4 km i timmen och föraren sitter säkert bakom ratten med bältet på. Med fungerande tuta och MP3-spelare blir det även en ljudupplevelse som matchar den häftiga bilen. Med två växlar får barnet en riktig förarupplevelse. Motorn är 2x35W, bilen har LED-ljus och 12V-batteri som laddas över en dag. Med en 2,4G fjärrkontroll styrs bilen och gör att bilen startar mjukt.  

Audio R8 Spyder elbil för barn

Bästa budgetvalet

En något billigare men absolut inte mindre cool är elbil Nordic Roll Sport. Den röda sportbilen fick faktiskt utmärkelsen Bästa budgetvalet 2019 på sajten Pricerunner.se. Som sagt, något billigare än många andra med flera finesser, men det är ändå mycket bil för pengarna som du köper. Med fjärrkontrollen kan du som förälder styra när ditt barn sitter säkert i bilen, fastspänt med säkerhetsbältet. Enligt kundtester tar sig sportbilen uppför backar med en 4-åring i, utan problem.

Den drivs med 12-volts batteri vilket innebär att den kan köras längre utan att behöva laddas om. Och när ni har som roligast vill ni garanterat inte behöva avbryta er körsträcka för att batteriet tar slut. När den sedan laddas, se till att den då helst står inomhus och så torrt som möjligt. Bilen är försedd med ett litet bagageutrymme som är ett perfekt ställe att förvara fjärrkontrollen mellan körtillfällena. Rekommenderad ålder är 3-6 år och den kommer upp i över 4 km i timmen. 

Mycket lyx och maxad teknik

Letar du efter drömbilen? Det kan mycket väl vara den här superlyxiga replikan: Elbil Rull Volvo XC90 Inscription. Vi snackar glänsande lack, tysta EVA-däck som håller längre, sits i brunt konstläder och dubbla motorer på 35 W styck. Den styrs med fjärrkontroll i 2,4 G-teknik vilket gör att risken för nätstörningar blir minimal. Dubbla motorer kräver vanligtvis batteri som räcker länge och den här läckerbiten har 12-volts 10 AH-batterier. Det gör att ni kan köra längre jämfört med vanliga batterier till elbilar.

Om ditt barn längtar väldigt mycket efter att få köra en riktig bil en dag, ni kanske varje dag får frågan om att få prova att köra er bil, ja då är det här ett mycket passande alternativ. Det är så många finesser att träna på att hålla reda på att drömmen sannerligen kan hållas vid liv för er bilfantast. Tre hastighetslägen framåt och backväxel, en nyckel som kan användas för att starta bilen och då hörs ljudeffekter, precis som i verkligheten. 

LED-belysning till fram- och baklyktor gör att det ser läckert ut när den lille föraren är ute på en åktur i skymningen. Dörren och motorhuven går att öppna och panelen är perfekt för den vetgirige då massor av realistiska detaljer är utsatta. Den vuxne får vara beredd på mängder av frågor om vad alla mätare och knappar finns till för. Tänk vilken bra förberedelse inför tonårens övningskörande längre fram! 

Polisbilen – se upp alla tjuvar!

Kanske delar ditt barn yrkesdröm med många andra? Nämligen att bli polis. Här är ett steg på vägen mot livet i en tuff polisbil, med sirener som signalerar att nu är det bråttom. Elbil Azeno Polisbil är lika häftig som de amerikanska svartvita bilarna vi är vana vid att se på film och i tv-serier. På de öppningsbara dörrarna sitter ett emblem med polisbrickan så att det inte kan råda någon tvekan om att här kommer lagens patrull i full fart. 

Det finns två hastigheter framåt som växlas med en spak och en hastighet bakåt. Tack vare fyrhjulsdriften och ett 12-voltsbatteri är bilen stark och pallar för häftiga tjuvjakter och uppförsbackar. Vad vore en polisbil utan sirener? Nej, just det, inte lika alarmerande. När traktens person av ordning är ute och kör så hörs det med hjälp av sirener, motorljud tuta. Glöm inte att koppla på sirenlamporna också, det är lite grädde på moset när det körs polisbil. Självklart är sätet utrustat med säkerhetsbälte, så din lille polis sitter säkert – även om inte alla bovar kommer att göra det. 

Amarok – långt ifrån småbil

Är du och ditt barn sugna på en riktig tungviktare ska ni satsa på Elbil Rull VW Amarok. Den här stora pickupen är några decimeter längre än de flesta elbilar och några centimeter bredare. Skillnaden betyder en hel del. Det finns till exempel plats för två förare upp till ca 5 år som sitter med varsitt säkerhetsbälte i den bekväma sitsen av konstläder. Redan från det att barnet är 2-3 år kan det börja köra bilen och vartefter den lille chauffören växer, kan benutrymmet förlängas i bilen. Dörrarna går att öppna, precis som flaket – men lasta inte mer än 35 kg inklusive förare.

Elbil till barn Amarok

När föraren vill köra bilen själv är det bara att gasa med gaspedalen i bilen och om någon i stället vill styra bilen utan att sitta där i, så görs det smidigt med en digital 2,4G-fjärrkontroll. Tekniken gör att ni slipper störningar från annan teknisk utrustning i närheten. Ytterligare en fördel med 2,4G-tekniken är att när bilen gasar så accelererar den mer långsamt och det blir mjukare övergångar i farten för föraren. 

Driften av en tung kärra som en VW Amarok är med 12 volts batterier med 20Ah-kapacitet. Det går åt, då den har fyra motorer med en motoreffekt på 140 Watt. Vi snackar tungt fordon här! Däcken är av EVA-gummi vilket ger ökad hållbarhet. Men allt slits förstås olika mycket beroende på vilket underlag som bilen körs på. Är det mer grus eller terräng slits till slut även de mest kvalitativa däcken ner en aning. EVA-gummit har den fördelen också att de låter tystare. Så låt istället musiken från bilens stereo ljuda med barnets favoritlåtar. Med både Bluetooth, FM-radio och uttag för SD-kort så kan ni turas om att välja era favoritlåtar i bilstereon. 

Redo för en Monster truck?

Tungt, snabbt och med mycket power blir det med en elbil Azeno Ford Ranger. Den här bjässen kommer upp i 7 km i timmen. Det finns plats för två barn i bilen och även om de kan köra framåt själva genom att trycka på gaspedalen kan den vuxne som håller i fjärrkontrollen känna sig trygg då det enkelt går att ändra hastighet med 2,4G-kontrollen. Det finns tre växlar framåt och en backväxel. Beroende på hur bilen körs, vilket underlag och hur tung last den har räcker batteritiden alltifrån 30 minuter till 90 minuter. Sedan laddas de två 12-volts batterierna i cirka 8-10 timmar innan en nästa resa med Monster truck rockar loss. 

Ingen tuff bil utan bilstereo, eller hur. Skapa bilens egna soundtrack med hjälp av uppkoppling mot Bluetooth, eller använd uttagen för USB, AUX eller SD-kort. Det finns även förinlagda låtar och FM-radio. Som om inte det räcker med ljud, och kom igen, en Monster Truck ska väl ändå höras lång väg, så körs den med realistiska billjud. Strålkastare framtill och belysning på taket skapar extra effekter. 

Dörrarna är öppningsbara så vad väntar ni på? Kanske på att få bilen levererad. Det ska normalt inte ta mer än någon vecka. Vissa delar måste en vuxen sätta ihop och till det medföljer en illustrerad bruksanvisning på engelska. Men när bilen sen är komplett är det bara för den unge bilfantasten att ge sig ut på vägen. Med dig i närheten förstås. Bilen har fått en mycket dyrbar last. 

Visa kommentarer (0)

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att visas publikt.


Copyright 2019-2020 - Allt om Leksaker

Fuzzy Media, Gjuterigatan 9, 55318 Jönköping

Ta mig upp