Läser just nu
Dockskåp – Favoritleksaken som håller länge
- Som Amazon-associates tjänar jag pengar på kvalificerade köp via Amazon-länkar

Dockskåp – Favoritleksaken som håller länge

Köpguide Dockskåp

Det klassiska dockskåpet är en drömleksak som man aldrig får nog av. Lundby är dockskåpens Rolls-Royce, men det finns också en hel del nya varianter som är fräscha och roliga. Låt barnen leka med lite olika hus, och även som vuxen kan du vara med och leka.

Dockhus för alla åldrar och intressen

Barnen härmar de vuxna och leker rollspel med dockorna, lagar mat och nattar barn. De lite äldre barnen kanske gillar att pyssla och inreda, och vi vuxna känner längtansfylld nostalgi och vill gärna hjälpa till och fixa. Alla åldrar kan samlas runt ett dockskåp. Det är både en leksak och en prydnad.

Tänk på detta när du väljer dockskåp:

Eftersom dockskåpen innehåller smådelar, är det en leksak för barn över 3 år. Därefter blir man väl egentligen aldrig för gammal för dockskåp? Det är en tidlös leksak, som kan hålla i generationer.

Traditionellt anses väl dockskåpet vara en flickleksak, och visst är vissa hus rosa, men det finns hus i både gult och blått, så varför inte låta lillebror vara med, eller få ett eget hus? Speciellt om man planerar fler syskon, tänker många numera på att välja könsneutrala leksaker. Men i verkligheten kör killarna ändå ofta bilar i dockhuset och tjejerna har leksaksgaraget som sovrum för dockor. När barnen kommer upp lite i ålder, har de klara synpunkter på vad de gillar, så det är bara att låta dem hållas. Låt tjejen frossa i rosa!

Tänk på att dockskåpet ska ha en stadig plats och rejäl yta att stå på. De stora dockhusen är ganska skrymmande, och de kan bli ganska höga, men de är helt ljuvliga i lekrummet. Materialet är också något att fundera på. Där är Lundby ganska gediget byggt, medan andra hus kan vara mer av plast- eller pappkonstruktion. Några plasthus går att fälla ihop när man inte leker med dem. Det är en prisfråga vad man väljer. Ett mindre och enklare hus är billigare och känns därför inte som en så stor investering.

Det stora dockhuset


Lundby Life

Lundby Life är en dröm, det klassiska dockskåpet, som kan byggas ut och bli riktigt stort, med mängder av inredningsdetaljer i alla rum. Lamporna lyser, och både dockor och möbler är mycket verklighetstrogna. Dockfamiljen lever som vi. Det finns massor av tillbehör, så det är en bra presentidé. Många, många timmars lek kan det bli här, gärna tillsammans med en kompis, för måttet är generöst. Lundbys dockskåp är i skala 1:18.

Pyssla själv med Lundby Creative


Lundby Creative

För den pyssliga, som gillar att inreda och möblera, är Lundby Creative det perfekta valet. Det är ganska likt ett klassiskt Lundbyhus, men här har man till exempel vissa vändbara väggar, så att en annan designtapet på baksidan kan vändas framåt. Det följer med material och beskrivningar på hur man gör väggdekorationer, tyg- och garnpyssel. Vuxna och storasyskon kanske också vill vara med och pyssla i en härlig gemenskap, så leken kan mycket lätt förvandlas till en workshop.

Som ett modernt modulhus


Lundby Room

Lundbys gedigna kvalitet kommer här i en ny tappning, Lundby Room, även här med många tillbehör. Här kan man placera de fyrkantiga rummen precis som man vill och kombinera olika rum efter tycke och smak. Givetvis är det enkelt att bygga ut genom att skaffa nya rum. Ett modernt byggtänk, alltså, med stor flexibilitet.

Här kommer Pippi Långstrump


Pippi Långstrumps Villa Villerkulla

Pippi är en klassisk sagofavorit, och filmerna och sångerna är alltid aktuella. Huset är en kombination av trä och papp, så här får du en mindre, enklare och mer lättplacerad variant av dockskåp. Färgerna är klara i gult och rött, så både tjejer och killar kan känna sig tilltalade av att leka med huset. Klistermärken för inredning följer med. Figurerna är välkända, det är Pippi, Tommy och Annika, hästen Lilla Gubben och apan Herr Nilsson. Poliserna Kling och Klang är förstås också med, och även tanten Prussiluskan. Ibland säljs hus och figurer separat, så det gäller att se upp på vad som ingår i köpet.

Muminvärlden har också hus


Mumintrollens dockhus

Mumintrollet och alla figurerna från sagan är också omåttligt populära, både på kläder, muggar och fat, och även som figurer med eget dockskåp i plast från Jollyroom. Det finns ett stort, blått Muminhus, komplett med 9 figurer. Huset är 30 cm brett och 35 cm högt. Det går att öppna och där finns många roliga dockmöbler och tillbehör, totalt är det 100 delar. Då kan Mumin och Lilla My delta i ett fikakalas utomhus. Sedan finns det också miniatyrer av Muminhuset som är som ett rum. Där är bredden 13 cm och höjden 17,5 cm. Dessa finns i både en blå variant där en Muminfigur ingår, och en rosa version där Snorkfröken ingår, så det är en leksak som är prisvärd och kan passa även en liten budget. Rabén och Sjögren har gett ut en kartonnageversion av Muminhuset, där bredden är 17,5 cm, och där figurerna är i papp och små sagoböcker medföljer huset.

Greta Gris-huset med en liten famil


Greta Gris dockhus

Greta Gris heter Peppa Pig på engelska, och det vet minsta småbarn, för alla har sett henne och den lilla charmiga, tecknade grisfamiljen på TV. Gretas bror heter Georg. De bor i ett trevligt och ganska gediget plasthus tillsammans med sina föräldrar. Huset öppnas lätt och det innehåller en trappa och två våningar. Säng och TV, stolar, köksbord och ett rejält badkar med dusch är något som ingår i möblemanget. Husets ena vägg går att vika upp, så att man kan stänga huset, och alla delarna förvaras smidigt inuti tills det är dags att leka med det nästa gång. Kolla upp vilka figurer som ingår. Vill du ha hela familjen, kan du behöva komplettera. Plasthuset är mycket populärt, men det är inte det enda Greta Gris-huset. Det finns också en mer påkostad variant. Det är ett Greta Gris Dockskåp i Trä, och det går inte av för hackor. Det är ett trevånings dockskåp, mäter 57 x 75 cm och där finns många rum med spännande möbler. Huset har både häftiga ljus- och ljudeffekter, som till exempel musik, och både spis och datorskärm som lyser. Även här får man kolla vilka figurer som ingår, så att man får hela familjen komplett.

Gulliga Sylvanian family har flera hus


Sylvanian Family

Sylvanian Families är ett varumärke som grundades 1985. I Sylvanian-figurernas värld finns det hela familjer med bland annat nallar och kaniner, som alla bor i Sylvanian Village. Förutom det pampiga trevånings plasthuset, som också har belysning, finns det ett mindre hus, Mysiga stugan. Det är ett startpaket, som bland annat innehåller chokladkaninflickan Freja, möbler och inredning. I leksaksserien, som är lite mysig och nostalgisk, baserad på natur, familj och kärlek, finns också Matvaruaffär, Barnaskarans Slottsdagis och Ekträskolan, ett skolhus som är ett träd. Man bygger till och samlar på sig olika figurer, som exempelvis familjen Mysbjörn och familjen Bomullskanin.

Dockskåp i alla prislägen

Som man brukar säga, det är bara fantasin som sätter gränser. I dockskåpsvärlden verkar fantasin vara så gott som gränslös. Om ekonomin sätter gränser, kan ju barnen önska sig fler figurer och delar i julklapp och födelsedagspresent, så hela släkten kan vara engagerad i dessa husbyggen. Det finns dockskåp i alla prislägen, i material från papp och kartong till yppersta lyxklass. Dockhusen är en egen drömvärld, och det finns väldigt mycket att välja på.

Visa kommentarer (0)

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att visas publikt.


Copyright 2019-2022 - Allt om Leksaker

Fuzzy Media, Gjuterigatan 9, 55318 Jönköping

Ta mig upp