Läser just nu
Den mekaniska ridleksaken – PonyCycle & Animal Riding

Den mekaniska ridleksaken – PonyCycle & Animal Riding

Ponycycle - Mekaniska ridleksaker - Animal Riding

Den omåttligt populära leksaken mekaniska hästen eller “Ponycycle” som den också kallas har vidgat vad en leksak är och kan göra. Med denna innovativa leksak kan barnen med hjälp av sin naturliga rörelse rida. Den mekaniska hästen kräver alltså inget bränsle i form av varken bensin eller el, utan rör sig helt med hjälp av barnens kraft. På så vis uppmuntrar den till aktivitet. När den väl används så stimuleras barnens fantasi och de får både bättre balans, motorik och koordination på köpet.

Hästen rör sig framåt med hjälp av att barnen pressar två pedaler nedåt. Det är lite samma mekanismer som på en cykel som driver det mekaniska djuret framåt. Fast olikt en cykel så har djuret fyra små hjul placerade under varsitt ben. Vid manen på djuret så sticker två handtag ut för att kunna ge bättre stabilitet men även för att kunna styra djuret i önskad riktning. Det mekaniska riddjuret är perfekt för den som vill förbereda sig på att en dag få rida en riktigt häst eller för den som helt enkelt bara vill ha någon att ta hand om och leka med.

För den som har ett annat favoritdjur än just häst, så finns leksaken också i andra former. Den som vill kan exempelvis rida på ett lejon, en elefant, en tiger eller varför inte en rosa enhörning. Självklart med exakt samma kvalitet och mekanik. För att hitta dessa bör man söka efter ”Animal Riding”, då detta är samlingsnamnet för de mekaniska ridleksakerna.

Underlag och säkerhet

Den mekaniska hästen går att använda både utomhus och inomhus så länge ytan man rider på är plan. Man bör alltså inte rida på grusvägar eller andra underlag som inte är fasta. Då riskerar man att inte bara att förstöra hästen, utan också skada sig. Och på tal om det så bör man alltid använda hjälm och ryttarväst. Dessa finns att köpa och går att läsa mer om under rubriken ”tillbehör”.

Vad man mer bör tänka på är att respektera hästens kapacitet. Hästarna går att köpa i olika storlekar och tillåter olika vikter. Ett bra tips är att låta barnet börja med en liten mindre häst för att sedan avancera till de lite större varianterna. Minimiålder för att rida på en mekanisk häst är 3 år. Barn under 3 år kan istället rida på ”Jumpy Horse” eller ”Baby horse” som det står mer om under rubriken ”tillbehör”.

Storlekar

De mekaniska djuren kommer i small, medium/large och extra large. Small passar för den som är 3–5 år. Måtten för häst i small är följande: 55 cm i mankhöjd, 68 cm från golv till högsta punkt, 70 cm i längd och 25 cm bred över ryggen där man sätter sadeln. Minimumvikt för ryttare: 10 kg. Max vikt: 40 kg

En häst i medium/large passar för den som är 5–8 år. Måtten för häst i medium/large är följande: 73 cm i mankhöjd, 100cm från golv till högsta punkt, 80 cm i längd och 25 cm bred över ryggen där man sätter sadeln. Minimumvikt för ryttare: 15 kg. Max vikt 65 kg

En häst i extra large är en perfekt häst att ha innan man börjar rida på en riktig häst. Häst i extra large passar den som är 8 år och uppåt. Måtten för en häst i storlek Extra large är följande: 77 cm i mankhöjd, 110 cm från golv till högsta punkt, 110 cm i längd och 26 cm över ryggen där man sätter på sadeln. Minimumvikt för ryttare: 20 kg. Max vikt: 80 kg

Material och kvalitet

De mekaniska djuren är av högsta möjliga kvalitet. Kroppen är klädd i plysch som är ett slags långhårig sammet. På insidan drivs den av ett innovativt drivsystem som är skyddat av en metallram. Plyschen gör djuret slitstark mot smuts och regn och den stabila metallramen skyddar mot smällar och fall. För att bibehålla kvaliteten är ett bra tips att köpa täcke och fleecelindor men också borste och kam för att hålla djurets päls i topptrim. Utöver detta bör man givetvis tänka på att förvara den på rätt sätt.

Skötsel och förvaring

För att den mekaniska hästen ska hålla så länge som möjligt så gäller det att sköta och förvara dem på rätt sätt. Det bästa är om djuret förvaras på en torr och välventilerad plats. De ska helst förvaras stående och inte liggande på sidan. De rörliga delar kan behöva smörjas emellanåt för att bibehålla optimal kvalitet och pälsen bör då och då rengöras på djupet. Utöver detta är det bara att behandla djuret med den respekt den förtjänar, det vill säga att man borstar och rengör pälsen frekvent och klappar den ofta

Tillbehör

Till sin mekaniska häst kan man köpa tillbehör i form av exempelvis täcke eller fleecelindor. På så vis gör man sin häst mer personlig och olik de andra hästarna. Sedan finns det också tillbehör i form av borste, svamp, piggborste, svettskrapa och hovkrats som hjälper ryttaren att hålla sin häst ren och fin och alltid redo för en ridtur. Dessa går att köpa separat men går också att köpa tillsammans – Då får man också en liten flexibel väska att ta med sig ut på ridturen.

Stil i all ära men säkerheten måste ändå gå först. Därför finns det givetvis säkerhetsvästar och hjälmar att köpa till den lilla ryttaren. Säkerhetsvästen är smidig och formbar och kommer i flertalet storlekar. Hjälmen är kvalificerat godkänd och ser först och främst till att skydda. Den tillkommer i diverse färger och mönster, vilket gör det enkelt att anpassa till övriga kläder eller hästens färg.

Utöver ovan nämnda artiklar går det givetvis att finna ridbyxor, ridstrumpor och mycket mer. Vill man exempelvis få med sig sitt mindre syskon på en ridtur rekommenderas Jumpy Horse som är en lite mindre häst på en vagn med hjul som går att fästa med sele bakom den mekaniska hästen. Jumpy Horse går också att använda själv; då får ryttaren hästen att röra på sig genom att ta fart med benen i backen. Jumpy horse passar för den som är under 3 år.

För den som vill börja rida ännu tidigare än detta så finns Baby horse; en häst med extra gosig plysch päls som både gnäggar och galopperar.

En bra start på en ridkarriär eller bara en ny vän.

Ett mekaniskt djur är den perfekta leksaken för den som gillar att leka med lite fart och fläkt. Ofta blir djuren mer än bara transportmedel för barnen. Barn binder ofta band till djuret och tar hand om det med kärlek och ömhet. Det mekaniska riddjuret är på så vis den perfekta leksaken för den som en dag drömmer om att skaffa och rida en egen riktig häst. Men även om man inte drömmer om just detta så kommer ändå leksaken att garanterat skänka glädje och kärlek.

Har flera barn man känner också riddjur är möjligheterna oändliga. Man kan tävla eller ordna upp ett ridläger. Köper man ett mekaniskt djur får man en högkvalitativ leksak som uppmuntrar till en aktiv lek ute i det fria. Det tar leken ett steg närmare verkligheten och är ett bra sätt att få sina barn att lära sig om omsorg och mod, då djur kräver närhet och att rida kräver mod. 

Vart kan jag beställa ett mekaniskt riddjur?

PonyCycle som är ett väldigt populärt varumärke inom de mekaniska riddjuren säljs i flera butiker. Se jämförelse och läs mer om respektive riddjur nedan.

Animal Riding som också är ett varumärke inom de mekaniska riddjuren har förutom hästar också en rad andra djur. Här hittar du butiker som säljer dessa.


Copyright 2019-2022 - Allt om Leksaker

Fuzzy Media, Gjuterigatan 9, 55318 Jönköping

Ta mig upp