Läser just nu
Vad får en present till ett barnkalas kosta?
- Som Amazon-associates tjänar jag pengar på kvalificerade köp via Amazon-länkar

Vad får en present till ett barnkalas kosta?

Present till barnkalas

Att fylla år är en viktig och stor händelse och absolut något som bör firas – i synnerhet när man är barn. De flesta barn ser med både spänning, förväntan och förtjusning fram emot att dels bli ett år äldre, men också att få bjuda kompisar på kalas och fira med tårta, lekar, feststämning – och födelsedagspresenter förstås. Men när barnen går på förskola och i de första åren i skolan kan det bli ganska många barnkalas per år, framförallt när många gärna bjuder hela barngruppen eller klassen för att alla ska få vara delaktiga. Tio-tjugo kalas om året betyder också tio-tjugo presenter, som lätt kan dra iväg i kostnad och resultera i en ganska hög presentkassa om man inte sätter en maxgräns för vad varje present får kosta. Men vad är då egentligen en rimlig summa att lägga på en present till ett barnkalas? Och hur ska man tänka när det gäller yngre respektive äldre barn – gör åldern någon skillnad? Här kommer några bra tips och råd kring hur man kan tänka!

Hur mycket är lagom att lägga på en present?

Det är naturligtvis svårt att säga en fast summa på vad som är rimligt att betala för en present till barnkalas. Det som känns lagom för en person, kan ju förstås anses vara både för billigt eller för dyrt för någon annan. Rent generellt brukar dock de flesta föräldrar vara överens om att inte lägga alltför dyra slantar på sådana här presenter – dels för att det som tidigare nämnts inte sällan kan bli ganska många kalas på ett år, men också för att dessa presenter kanske är lite mer symboliska, snarare än något man lägger ned mycket tid och eftertanke på att välja. Runt 50-100 kr brukar räcka gott och väl, och det går att hitta riktigt roliga och fina saker för de pengarna – kanske i synnerhet till lite yngre barn. När de börjar bli äldre kan det kännas lite svårare med att såväl hitta en passande present, som att hitta en som inte är alltför dyr. Ett tips kan då vara att gå ihop några föräldrar, lägga 50-100 kr vardera och på så vis kunna satsa på en lite dyrare gåva. 

Present till barnkalas - vad får det kosta?

Vad gäller om två barn har kalas tillsammans?

Många barn tycker om att ha kompis-kalas tillsammans med en vän som fyller år ungefär samtidigt på året. Ett alternativ som också kan vara smidigt för föräldrar som på så vis kan dela upp sysslorna med att fixa inbjudningskort, baka tårtor, styra upp en fiskedamm och planera lekar. Men hur ska man då tänka kring presenterna? Måste man köpa till bägge födelsedagsbarnen – och ska man i sådana fall köpa likadana presenter till dem? Även här gäller det att utgå från vad man själv tycker känns bäst. Känns det lite knapert just då att köpa dubbla presenter, går det absolut bra att endast köpa till ett av barnen. En idé kan då vara att prata ihop sig med föräldrarna till de övriga barnen som är bjudna, och kanske komma överens om att hälften köper present till det ena födelsedagsbarnet och hälften till det andra. På så vis blir det rättvist för barnen som fyller år, och ingen familj behöver känna sig pressad att lägga pengar på två presenter. 

Att köpa likadana leksaker kan förstås vara ett smidigt sätt för att undvika att någon blir besviken och tycker att kompisen fick en bättre grej. Men visst fungerar det att köpa olika saker också, speciellt om man vet att den ena är väldigt förtjust i en typ av leksaker, medan den andra föredrar något annat. 

Bör man köpa en dyrare present om kalaset är på lekland eller liknande?

Ett populärt alternativ till att ha barnkalas hemma, är att köpa ett färdigt kalaspaket som går att boka på alltifrån lekland och trampolinparker, till badhus och bowlinghallar. Men, att leja bort hela kalaset kostar förstås en slant och bjuder man många blir notan ganska dyr. Men, det betyder inte nödvändigtvis att man måste köpa en dyrare present. Ett alternativ kan istället vara att köpa en lite billigare present och bidra med sin del av inträdet t ex, om man känner att man vill hjälpa till med den dyra kalaskostnaden. 

Dyra presenter är såklart inte alltid de bästa

Upplever man som förälder en press att köpa presenter hit och dit till olika kalas, gäller det att komma ihåg att kostnaden faktiskt inte är det viktiga – det är tanken som räknas. En bra present behöver inte vara dyr, liksom en dyr present inte behöver vara bra. En liten symbolisk gåva räcker gott och väl, och hjälper dessutom till att hålla själva kalaset och firandet av födelsedagsbarnet i fokus – snarare än mängden presenter och leksaker. 

Visa kommentarer (0)

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att visas publikt.


Copyright 2019-2022 - Allt om Leksaker

Fuzzy Media, Gjuterigatan 9, 55318 Jönköping

Ta mig upp