Läser just nu
Leksaker till nyfödda?

Leksaker till nyfödda?

Leksaker för nyfödda, behövs det verkligen kanske du tänker. Men leksaker i den bemärkelsen som lite större barn använder, handlar det alltså inte om. När det gäller just leksaker för nyfödda så handlar det om andra saker, så som stimulans, lärande och motorik. Det är alltså viktigt för små bebisar att bli stimulerade på rätt sätt och det kan man enkelt göra med hjälp av leksaker för nyfödda. Det kan vara exempelvis hängande mobiler, skallror, sensoriska leksaker eller babygym och lekfiltar. Vad som är bäst för just ditt barn vet du bäst själv. Prova dig fram och se vad som intresserar just din nyfödda bebis.

När ska vi börja med leksaker till vår bebis?

Att börja med leksaker till en bebis, det kan man göra relativt tidigt. Så fort barnet börjar kunna få lite styrsel på ögon och händer så är det dags att börja introducera aktiverande leksaker. En bra sak att kolla på är vilken ålder som står angiven på respektive leksak. Där finns det ett mått för när den specifika leksaken kan börja användas. Olika former och färger är viktigt att introducera för sin bebis redan som nyfödd. På så vis växer upptäckarlusten och glädjen hos barnet. Hur många leksaker behöver då egentligen en bebis? Faktiskt inte så många. I alla fall inte i taget. En bra sak som många föräldrar gör när det gäller leksaker till barn är att inte plocka fram allihop på en gång. Genom att ta undan och lägga fram nya leksaker stimuleras barnet till ny lek.

Olika typer av leksaker

Sensoriska leksaker

Bra leksaker att använda sig av under bebisens första tid är saker som barnet kan pilla med och titta på. Det kan vara till exempel mobiler som hängs upp över spjälsängen eller ett babygym där barnet själv kan ta tag i sakerna som hänger ned. Sådana saker uppmuntrar barnet att sträcka sig efter och greppa olika saker vilket är bra för den motoriska biten.

Hängande mobiler

En hängande mobil går lika bra att använda sig av till bebisen i barnvagnen som ovanför spjälsängen. Detta ger bebisen något att titta på och fästa blicken vid. Det är bra träning för barnets ögon som inte ännu lärt sig att fokusera. Det finns mobiler med djur, växter, blommor och annat härligt som barnet tycker om. Välj en mobil med mycket färg och olika former som fångar barnets uppmärksamhet.

Mjukisdjur/snuttefiltar

Många bebisar och även större barn finner en stor trygghet i att ha en mjuk och härlig liten snuttefilt eller ett gosedjur. Dessa snuttefiltar finns i många härliga färger och former som kan skapa trygghet och en mysig stund för ditt barn när det är dags att sova till exempel.

Babygym och lekfiltar

Ett babygym är ett perfekt sätt att låta den nyfödda bebisen få träna både sin motorik, såväl som sin styrka. Många barn lär sig till exempel att rulla runt och vända sig i ett babygym för första gången. I ett babygym eller på en lekfilt tränar bebisen upp sina kroppsliga förmågor och stärker upp både nacken och resten av kroppen.

Bitringar och bitleksaker

En bitring eller någon annan form av bitleksak är perfekt för din bebis när hen börjar få tänder. Det kliar och irriterar ofta i tandköttet när tänderna ska fram och därför kan en bitring vara perfekt. Bitringar och andra bitleksaker finns i olika färger och former som även gör dem intressanta att titta på för bebisen.

Mjuka klossar

Hårda klossar är ingenting att börja med för en liten nyfödd bebis. Men mjuka klossar däremot är perfekta att använda som första leksak till en bebis. Dessa klossar finns i regnbågens alla färger och både intresserar och lockar barnet till lek samt ger stimulans för ögonen.

Babyskallror

En härlig skallra att greppa tag i gillar de allra flesta bebisar. Det finns mjuka skallror som är perfekt att börja med när bebisen är liten, på så vis kan barnet inte slå sig själv i huvudet och riskera att få ont eller skada sig. När bebisen är lite större kan man gå över till en babyskallra i annat material. Dessa brukar även fungera utmärkt som bitleksak, men det gör ju de flesta bebisleksaker.

Speldosor

En speldosa brukar vara uppskattat hos små bebisar. En speldosa som spelar en melodi, antingen i ett mjukt gosedjur eller som en liten dosa, är mycket aktiverande och roligt för den lilla bebisen.

Frågor och svar

Hur ska jag veta vilken leksak som passar min bebis?

Att kolla vilken ålder som står angivet på respektive leksak är en bra början. Sedan är alla barn olika och tycker om samt klarar av olika leksaker olika bra. Börja med en eller två leksaker till ditt barn för att se vad hen tycker.

Hur många leksaker behöver min bebis?

En bebis behöver inte särskilt många leksaker. I början kan det räcka gott med en eller två saker att alternera mellan. Låt barnet använda leksaken en tid för att sedan byta ut den mot något nytt för att ge bebisen den stimulans som den behöver.

Behöver jag tänka på något speciellt vid köp av leksaker till en nyfödd?

Överköp inte leksaker och låt din bebis få tid med leksaken en stund innan ni byter ut den mot något nytt. Köp inte leksaker som är för större barn för tidigt. Då riskerar man att bebisen istället blir uttråkad eftersom hen inte klarar av det som leksaken är till för.

Visa kommentarer (0)

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att visas publikt.


Copyright 2019-2022 - Allt om Leksaker

Fuzzy Media, Gjuterigatan 9, 55318 Jönköping

Ta mig upp