Ekologiska leksaker är bättre för både barnet och miljön
Har tre barn i olika åldrar och försöker hålla mig…
Intresset för ekologiska produkter växer sig allt större i takt med att allt fler blir medvetna om hur pass skadliga vissa ämnen faktiskt kan vara – dels för naturen men också för oss själva. Detta gäller inte minst produkter som är avsedda för barn. Barn är känsligare för skadliga ämnen och giftiga tillsatser av olika slag, och just därför är det extra viktigt att vara kräsen med vad man väljer till sina små. Inte bara när det kommer till mat och sådant vi stoppar i oss, utan även kläder och leksaker.
Billiga leksaker i plast kan ofta innehålla en hel del otäckheter som varken barn eller vuxna bör utsättas för. Satsa på tryggare och säkrare alternativ istället, och välj ekologiska leksaker till ditt barn. Idag är utbudet stort och det finns en uppsjö av fina, roliga och hållbara ekologiska leksaker att välja mellan.
Vad är egentligen ekologiska leksaker?
För att en leksak ska få klassificeras som ekologisk finns ett flertal kriterier och stränga krav som måste uppfyllas. T ex måste en ekologisk leksak vara tillverkad av ett material som är både hållbart på lång sikt, och som har odlats fram helt utan gift eller kemikalier – exempelvis certifierat ekologiskt trä av en art som har snabb återväxt. Ekologiska leksaker kan också vara tillverkade av återvunnet material – dock inte plast eftersom det är svårt att fullt ut kunna garantera att just plastleksaker är 100% giftfria. Är du på jakt efter ekologiska leksaker kan det t ex vara till hjälp att hålla utkik efter EU-märkningar – bl a VTT-C-11735-15-16 som används på träleksaker med ekologisk ytbehandling.
Hur vet man om en leksak är ekologisk?
Märkningar är som sagt alltid bra att kika efter, och de leksaker som uppfyller alla krav som behövs för att få benämnas som ekologiska brukar i regel vara ganska tydligt utmärkta som just ekologiska. Titta också på vilket material leksaken är tillverkad av och sök reda på information om företaget bakom leksaken, för att t ex få veta detaljer om hur tillverkningsprocessen har gått till och annat som kan styrka att leksakerna verkligen är ekologiska.
Är ekologiska leksaker samma sak som giftfria leksaker?
Oftast, men inte alltid. Ekologiska leksaker är av förklarliga skäl alltid giftfria, men giftfria leksaker behöver inte alltid vara ekologiska. Medan benämningen giftfri talar om att leksaken inte innehåller några onaturliga och hälsoskadliga ämnen, skvallrar benämningen ekologisk också om att den är framställd på ett sätt som är hållbart för såväl människa som miljö. Giftfritt och ekologiskt går oftast hand i hand, men det kan vara bra att känna till att det ena inte är en absolut garanti för det andra.
Betyder KRAV-märkning ekologiskt och återvunnet att det är återvinningsbart?
Leksaker som är KRAV-märkta är absolut ekologiska. KRAV-märkning är den mest kända miljömärkningen i Sverige, och de kriterier som produkter måste uppfylla för att få en KRAV-märkning är mer strikta än de grundläggande reglerna för ekologiska varor som EU svarar för.
Ekologiska leksaker som är tillverkade av återvunna material är i regel också återvinningsbara på nytt. Papp, trä, tyg och metall är exempel på vanliga återvunna och återvinningsbara material som ofta används för att tillverka ekologiska leksaker.
Ekologiska gosedjur
Mjuka gosedjur är många barns favoritleksak och något som ofta får hänga med i många år – från spjälsängen ända upp till tonåren. Dessvärre är gosedjur inte sällan fulla av tråkiga kemikalier och onaturliga färgämnen i såväl yttertyget som stoppningen, och tillverkningsprocessen kan många gånger vara högst tveksam och långt ifrån skonsam mot miljön och klimatet. Eftersom barn ofta sover med sina mjukisdjur, och de allra minsta dessutom gärna stoppar ett nallebjörnsöra eller en tass i munnen, är ekologiska gosedjur definitivt något värt att satsa på. Precis som för andra leksaker gäller det att kika efter märkningar som talar om att gosedjuret faktiskt är ekologiskt.
Är träleksaker alltid ekologiska?
Trä kan upplevas som ett trevligare och mer genuint material än plast, och det är inte helt ovanligt att många därför tror att samtliga träleksaker per automatik också är ekologiska – bara för att de är gjorda av trä. Så är tyvärr inte fallet. Trä är ett fantastiskt, naturligt och oftast hållbart material, men för att få klassas som ekologiskt trä måste det ha tagits från kontrollerade skogar där inga skadliga gödsel- eller bekämpningsmedel har använts. Dessutom bör trädarterna ha en snabb återväxt, och eventuella färger och/eller ytbehandlingar som leksaken behandlas med måste också vara ekologiskt certifierade.
Det är alltså höga krav som ställs för att en ekologisk leksak ska få benämnas som just ekologisk, varför du som konsument och förälder kan känna dig trygg med att du verkligen väljer bra och säkra saker till ditt barn när du väljer leksaker som är ekologiska.
Har tre barn i olika åldrar och försöker hålla mig ajour med leksakstrenderna. Tycker fortfarande det är barnsligt kul när nya leksaker dyker upp på marknaden.