Läser just nu
Årets leksak 2020

Årets leksak 2020

Årets leksak 2020

Nu var det dags för nomineringarna till årets leksak 2020. Det är Lek & Babybranschen som varje år utser årets leksak inom en rad olika kategorier. Nu i september kommer nomineringarna och i oktober presenteras vinnarna i respektive kategori.

Vi kommer allt efter hand att fylla på med mer information om respektive kategori och de nominerade leksakerna. Håll ögonen öppna!

Nu är nomineringar för Årets leksak 2021 här, se vår artikel!

Årets leksak 2020 – Squeakee den interaktiva ballonghunden

En interaktiv hund som ser ut som en ballonghund. Den kan flera tricks & känner bland annat igen din röst.

Så här lyder juryns motivering:

“Juryn älskar kombinationen av stilren design, som möter retroprodukt som möter robothund! Alla älskar väl de fina ballongdjur som man fått på kalas och marknader! Nu finns ballonghunden i interaktivt format. Denna fantastiska hund kan en mängd trick, och du kan lära den ännu fler. Den känner igen din röst, älskar att bli kliad på magen och kan kissa.

Då den är en ballonghund så både hör och ser du hur luften pyser ur, men fyll på med den medföljande flaskan så är hunden strax pigg och redo för lek igen. Squakee Dog kommer att finnas på en mängd önskelistor till jul, och även vi i juryn önskar oss varsin.”

– Lek & Babybranschen

“Årets leksak” Squakee är dock bara en av flera vinnare i årets upplaga, här presenterar vi vinnarna i alla kategorier.

Årets småbarnsleksak (0 – 2 år)

Fisher-Price Linkimals Smooth Moves Sloth från Mattel.

Juryn motiverar priset som följer:

“Juryn älskar denna gulliga sengångare som på ett roligt sätt lär ut alfabetet, siffror, färger mm. Sengångaren rör på huvudet och klappar händerna till sångerna, och uppmuntrar barnen till att själva röra sig till musiken.

Smooth Moves Sloth hjälper barnen att utveckla både grovmotorik och finmotorik. Alla produkterna i Fisher-Price Linkimals-serie kan interagera med varandra, dom sjunger tillsammans, pratar med varandra och lyser upp i härliga mönster.”

Årets förskolebarnsleksak (3 – 5 år)

Smart Tech Sound Action Tunnel Travel Set, Brio

Juryns motivering:  “Nu kan du kontrollera din Brio tågbana ännu mer. Med Smart Tech Sound Action Tunnel Travel Set kan du styra hur tåget ska åka, när det ska backa, repareras mm. Genom att placera ut de medföljande specialtunnlarna så väljer du vad som ska hända just idag. Spela in ditt eget ljud eller meddelande, så spelas det upp när tåget passerar den tunneln. Du kan även ladda ner Smart Tech Sound-appen och få tillgång till ännu fler ljud och händelser. Så när tåget rullar in på stationen, är det då i London, Tokyo eller kanske Berlin? Med appen så hälsas resenärerna välkomna på just det språket.”

Årets skolbarnsleksak (6 – 10 år)

L.O.L. Surprise O.M.G Doll från AMO Toys

Juryns motivering:  “L.O.L har under flera år varit ett populärt koncept, och denna mannekängdocka kommer vara det många barn önskar sig allra mest. Alla dockorna har modeaccessoarer som barnen packar upp och L.O.L Surprise O.M.G Doll har även en medföljande UV-lampa som avslöjar hemligheter på dockan och tillbehören som inte kan ses i vanliga fall.” 

Årets Eco/Miljötänk-leksak

Re-Softables Polarbear från Proxy

Juryns motivering: “Denna mjuka och kramvänliga isbjörn är tillverkad av 100% återvunnet material. All fyllning, ögon och alla sömmar består av PET-flaskor och plast som återvunnits. Re-Softables Polarbear är ett jättebra exempel på hur man kan lära barn att det är viktigt med återvinning – för vem vill inte ha en sån här kramvänlig isbjörn?”

Årets Arts & Craft-leksak

Gamex Creation Station från InToy

Juryns motivering: “Att designa och skapa sin egen stil, och sina egna accessoarer är något många drömmer om. Med GEMEX Creation Station förvandlar man vätska till accessoar på bara 3 minuter! Välj form, häll i den speciella GEMEX-blandningen, blanda i det du vill dekorera med. Ställ in i UV-snäckan och efter bara 3 minuter är din accessoar klar. Det går att göra allt från armband, ringar, hårspännen, nyckelringar mm. Detta är ett perfekt set till alla barn som älskar att skapa sina egna accessoarer och tillbehör.”

Årets pulshöjare-leksak

Kicker Ball från Proxy

Juryns motivering: “Med den här unika fotbollen kan du få till skruvar som ett proffs! Tack vare det speciellt utformade aerodynamiska materialet i kombination med de speciellt utformade plattorna, så skruvas bollen på ett helt annat sätt än en vanlig fotboll. Kicker Ball är en jättekul produkt för alla, och öppnar för nya möjligheter med trick och utmaningar som gör det kul oavsett om du spelar fotboll i vanliga fall eller inte.” 

Årets innovativa leksak

LEGO Super Mario Äventyr från LEGO

Juryns motivering:  “Juryn älskar att Super Mario går att uppleva på ett helt nytt sätt. LEGO har låtit Mario få liv, och med hjälp av färgsensorer samt LCD-skärm i ögonen, mun och mage så kan man uppleva mer än 100 olika reaktioner på olika rörelser. Självklart finns även en högtalare som spelar upp de klassiska ljuden från tv-spelet. I detta roliga LEGO-set kan man bygga sin egen bana, och sedan bygga om den på nya sätt. Laddar man ner den kostnadsfria appen får man fler förslag på hur man kan bygga banor, visningsverktyg för att zooma och rotera samt en massa andra bra funktioner som ökar lekvärdet och kreativiteten. Så bygg ihop startbanan och börja samla virtuella mynt – detta LEGO-set är något hela familjen kommer uppskatta.”

Vad krävs för att bli årets leksak?

Lek & Babybranschen skriver att årets leksak ska skapa fokus på branschen, vara säker samt vara av god kvalitet och ha ett högt “lekvärde”. Förutom dessa grundläggande krav så ska det vara en leksak som är ny på marknaden och skapat något form av intresse.

De olika kategorierna

Då det finns närmast oändligt många leksaker är det svårt att bunta ihop allt och därför har man delat upp Årets leksak i fler kategorier.

Dessa är följande:

  • Årets Småbarnsleksak (0-2 år)
  • Årets Förskolebarnsleksak (3-5 år)
  • Årets Skolbarnsleksak (6-10 år)
  • Årets innovativa leksak
  • Årets Arts & Crafts
  • Årets Eko/Miljö
  • Årets Pulshöjare

Nominerade till årets leksak 2020

Även de som blev nominerade och inte vann är såklart bra och roliga leksaker. Här följer alla nominerande inklusive vinnarna i år!

Årets Leksak 2020 – Nominerade

Xtreme Bots Mazzy, AMO Toys

Roboten som du kan programmera. Bygg en robot eller en bil och lär dig sedan programmering! Lärorikt och roligt!

Frozen 2 Feature Elsa Doll Moving Mouth, Jakks Pacific

Populära Elsa från Frozen 2 (Frost 2), talar och sjunger!

Squakee Dog, Liniex

Den interaktiva ballonghunden, vinnaren av årets leksak 2020. Läs mer längst upp i denna artikel!

Årets Småbarnsleksak (0-2 år) – Nominerade

Code and Go Bumblebee, Brio

Ge de allra minsta en chans att lära sig programmering på ett lekfullt med hjälp av denna söta humla. På humlans rygg väljer barnet färdvägen och ljus- och ljudeffekter förstärker interaktionen.

Eichhorn Baby Pure Treedom, Simba Toys Nordic

Dessa babyleksaker i trä är både fina att titta på och roliga att leka med för de allra minsta.

Fisher-Price Linkimals Smooth Moves Sloth, Mattel

Vinnare av Årets småbarnsleksak. Läs mer om den längre upp i artikeln.

Årets Förskolebarnsleksak (3-5 år) – Nominerade

Magnetiska trädelar för bokstavsbygge, Clicko

Bygg egna bokstäver med hjälp av de olika trädelarna med inbyggda magneter. Kul och lärorikt!

Rickys House Playset, Ricky ZoomMaki

Ett roligt lekset med populära motorcykelfiguren Ricky Zoom. Både Ricky och Rickys lillasyster Toot medföljer.

Smart Tech Sound Action Tunnel Travel Set, Brio

Vinnaren i kategorin Årets förskoleleksak!

Årets Skolbarnsleksak (6-10 år) – Nominerade

Smashers Dino Egg Ice, Liniex

Rolig överraskningsleksak med dinosaurier!

L.O.L Surprise O.M.G Doll, AMO Toys

Vinnare av årets skolbarnsleksak, läs mer om denna leksak längre upp i artikeln!

Hidden Side Hemsökt Nöjesfält, Lego

LEGOs spännande Hidden Side-serie med hemsökt nöjesfält. När bygget är klart tar LEGO det till nästa nivå genom interaktiva funktioner som du bara kan se när du riktar din smarta enhet (surfplatta eller telefon) mot ditt bygge!

Årets ECO/Miljotänk – Nominerade

Sopbil Aiden, Kids Concept

Re-Softables Polarbear 50 cm, Proxy

Vinnare av årets ECO/Miljötänk!

Geomag Green Line Panels 471, AMO Toys

Årets Arts & Craft – Nominerade

Smyckeställ med regnbåge Lego Dots, Lego

Magic Pad, Martinex

Gemex Creation Station, InToy

Vinnare av årets Arts & Craft!

Årets Pulshöjare – Nominerade

Baby Shark Plush Song Puppet, AMO Toys

Kicker Ball, Proxy

Vinnare av Årets pulshöjare!

Skippy Dance, Liniex

Årets Innovativa Leksak – Nominerade

Pictionary Air, Mattel

You Star Studio, Proxy

Lego Super Mario Äventyr med Mario- Startbana, Lego

Vinnare av årets innovativa leksak!

Hur går nomineringen till?

En sak som kan vara bra att veta är hur nomineringarna och urvalet går till. Förutom att Juryn själva kan välja att nominera leksaker de finner intressanta så kan leksakstillverkarna eller grossisterna själva skicka in leksaker för bedömning och då betalar de en avgift för detta, de får dessutom betala en ännu högre avgift om de vinner en kategori eller blir “årets leksak”. Pengarna används för pressreleaser och mediebearbetning anger Lek & Babybranschen.

Hur utses vinnaren av årets leksak 2020?

Det är en Jury bestående av fyra personer som utser de nominerade och vinnarna av årets leksak.

Visa kommentarer (0)

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att visas publikt.


Copyright 2019-2022 - Allt om Leksaker

Fuzzy Media, Gjuterigatan 9, 55318 Jönköping

Ta mig upp